Kabinet wil Delta helpen met verlieslijdende kerncentrale Borssele

Kabinet wil Delta helpen met verlieslijdende kerncentrale Borssele

13 oktober 2016Het kabinet is bereid energiebedrijf Delta te helpen. Dat stelde minister Dijsselbloem van Financiën woensdag in de Tweede Kamer, aldus de PZC. Het Rijk zal financieel garant staan als het bedrijf met een duurzame oplossing komt voor de kerncentrale in Borssele. 

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Volgens Dijsselbloem wordt gedacht aan de vorming van een nieuw Zeeuws nutsbedrijf, bestaande uit netwerkbedrijf Enduris en waterbedrijf Evides. Provincie en gemeenten zouden daarvan aandeelhouders worden. Om de koop van Enduris en Evides te helpen financieren, wil het Rijk garant staan.
Met de opbrengst van de netwerkbedrijven kan Delta de verliezen van de kerncentrale opvangen, zolang de energieprijzen laag blijven. Zo kan ook het fonds worden gevuld om de ontmanteling van de centrale na sluiting in 2033 te bekostigen. De kerncentrale nu sluiten kost volgens minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) 1 tot 1,3 miljard euro en is dus geen optie. (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Hierdoor zouden honderden banen in Zeeland behouden kunnen blijven en is er in 2033 waarschijnlijk voldoende geld om de verouderde kerncentrale te ontmantelen. (…)’

De hoogte van de garantstelling is nog niet bekend gemaakt. De regering onderhandelt nu over een oplossing met de provincie Zeeland en de negentien Zeeuwse gemeenten die samen eigenaar van Delta zijn, aldus het FD. Over vier tot zes weken kan de Tweede Kamer een brief verwachten over de herstructurering van Delta, schrijft de PZC.

De kerncentrale in Borssele draait verlies door de lage elektriciteitsprijzen. Verkoop aan een Nederlandse partij is mislukt en verkoop aan een buitenlandse partij is bij wet verboden. Delta probeerde eerder al financiële steun te krijgen, maar toen liet minister Kamp weten daar niet voor te voelen.

Bronnen
PZC, 12 oktober 2016: Rijk wil kerncentrale Borssele te hulp schieten
NOS, 12 oktober 2016: Redding energiebedrijf Delta weer stapje dichterbij
FD, 12 oktober 2016: Kerncentrale in Borssele maakt kans op garantstelling Rijk (registratie)
FluxEnergie, 15 juni 2016: Delta wil rijksgarantie voor kerncentrale Borssele afdwingen

Foto kerncentrale Borssele: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.