Kamer: gaswinning moet ‘substantieel’ naar beneden

7 oktober 2015 – De Tweede Kamer wil dat de gaswinning in Groningen ‘substantieel’ naar beneden gaat. Een motie daarover van de ChristenUnie werd met ruime meerderheid aangenomen.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) 93 Kamerleden stemden voor de motie en 50 tegen. Alleen de VVD en SGP waren tegen. De stemmen van de PvdA waren doorslaggevend.
Hoeveel de kraan precies wordt dichtgedraaid is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat in 2016 het niveau beneden de 33 miljard kuub moet blijven. (…)’

Uit een bericht van de ChristenUnie
‘(…) De ChristenUnie vindt de aanname van de motie een overwinning voor de Groningers en iedereen die al langer strijdt voor een verlaging van de gaswinning. De rijksbegroting voor komend jaar gaat nu nog uit van 33 miljard m3 gas uit het Groningenveld; dit moet nu worden teruggebracht. De motie van de ChristenUnie kreeg in de Tweede Kamer brede steun.
Namens de ChristenUnie zet Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber zich al lange tijd in voor het terugbrengen van de gaswinning. Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Dit is een helder signaal van de Tweede Kamer, die het kabinet opdraagt om echt iets te doen voor de Groningers. De gaswinning moet substantieel omlaag om hen meer veiligheid te bieden. Wat de ChristenUnie betreft gaat er echt niets boven Groningen, ook de begrotingsregels uit Brussel niet.” De ChristenUnie vroeg het kabinet om snel aan te geven hoe het de motie gaat uitvoeren.

Bronnen
RTV Noord, 6 oktober 2015: Kamer: gaswinning moet ‘substantieel’ naar beneden
ChristenUnie, 6 oktober 2015: Tweede Kamer neemt ChristenUnie-motie aan om gaswinning Groningen terug te brengen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.