Kamer: ‘Roep België op kerncentrales te sluiten’

8 juni 2016De Tweede Kamer wil dat de regering zich aansluit bij de oproep van Duitsland en Luxemburg aan België om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. Een meerderheid stemde dinsdag voor moties van de SP en de PvdA. 

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zei onlangs nog in de Kamer geen aanleiding te zien om zich achter de oproep te scharen. Er is geen juridische grond voor sluiting, aldus de minister toen. (…)’

De Kamer wil nu dus dat de regering toch aandringt op sluiting van Doel en Tihange. Daarna moet Nederland België aanbieden om te helpen bij de omschakeling naar alternatieve stroomvoorziening, aldus de motie die werd ingediend door de SP. De PvdA stelt voor met de Belgische regering te overleggen over versnelde uitbreiding van de interconnectiecapaciteit tussen Nederland en België om stroomtekorten in België door de sluiting te voorkomen.

GroenLinks diende een motie in waarin de regering wordt gevraagd te onderzoeken hoe inspraak vormgegeven kan worden voor de bewoners van het gebied in een straal van 100 kilometer van de kerncentrales. Ook deze motie werd aangenomen. In België, Frankrijk en Duitsland doen politici vergelijkbare voorstellen in hun parlementen, aldus de Volkskrant.

Door regelmatige incidenten in de Belgische kernreactoren zijn er grote zorgen in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Bronnen
Motie SP over aansluiten bij het verzoek tot stillegging van Belgische kerncentrales
Motie PvdA over de Belgische regering verzoeken om Tihange en Doel te sluiten
Motie GroenLinks over inspraak voor bewoners over de veiligheid van kerncentrales
Trouw, 7 juni 2016: Tweede Kamer wil sluiting Belgische kerncentrales
Volkskrant, 7 juni 2016: Kamer: België moet kerncentrales sluiten
Overzicht ingediende moties bij VAO nucleaire veiligheid en stemmingen

Foto: Kerncentrale Tihange (foto: Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.