Kamer stemt voor onderzoek afbouw gasexport en waardevermeerderingsregeling

Kamer stemt over moties gasdebat: vóór onderzoek afbouw gasexport en waardevermeerderingsregeling

3 februari 2016De Tweede Kamer stemde dinsdag over de 25 moties die werden ingediend tijdens het gasdebat vorige week. De Kamer stemde unaniem voor behoud van de waardevermeerderingsregeling en wil onderzoek naar eventuele versnelde afbouw van gasexportcontracten.

Al tijdens het debat op 26 januari leek deze uitslag eraan te komen.

De Kamer bleek unaniem voor het behoud van de waardevermeerderingsregeling. Wie voor minimaal duizend euro aan schade heeft door een aardbeving, kan met die regeling 4000 euro subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van hun woning, zonnepanelen of dubbel glas. Maar de pot met geld is op, stelde Kamp tijdens het debat. Hij ontraadde de motie, maar heeft nu dus de voltallige Kamer tegenover zich op dit punt.

De PvdA kwam met een motie om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om de gasexportcontracten versneld af te bouwen. Het gas dat in Groningen gewonnen wordt, kan dan binnen Nederland gebruikt worden.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Een ruime Kamermeerderheid steunt een verzoek daartoe van onder andere de PvdA. Het onderzoek moet over een half jaar klaar zijn. Minister Kamp is bereid het onderzoek te doen: ook hij wil op termijn af van de export, maar hij waarschuwde vorige week voor te hooggespannen verwachtingen over het tempo van de afbouw. (…)’

Een motie van Reinette Klever (PVV) om de gasexport versneld af te bouwen, haalde het niet.

Ook het voorstel van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) om de maximale gaswinning zo snel mogelijk terug te brengen tot onder de 27 miljard kubieke meter per jaar, kreeg geen kamermeerderheid. Evenals de motie van Van Tongeren om ‘het gebruik van de contourenkaart voor de afhandeling van schade te schrappen en alle schades in Groningen op een gelijke manier te behandelen’.

Bronnen
Tweede Kamer, 2 februari 2016: Moties ingediend bij het debat over Groningen
NOS, 2 februari 2016: Kamer wil onderzoek naar snel afbouwen gasexport
Nu.nl, 2 februari 2016: Tweede Kamer unaniem voor behoud waardevermeerderingsregeling

Zie ook
FluxEnergie, 27 januari 2016: Gasdebat – Kamer wil behoud waardevermeerderingsregeling
FluxEnergie, 27 januari 2016: Gasdebat – Kamer wil snellere afbouw van export Gronings gas

Foto: NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.