Kamp botst met Kamer over kolencentrales

17 december 2015 – Het ging gistermorgen in de Tweede Kamer even hard tegen hard over de wens van de Kamer om de kolencentrales te sluiten en minister Kamp die daar minstens acht jaar de tijd voor wil nemen.

De botsing ontstond rond de subsidie voor het bijstoken van biomassa in kolencentrales (€3 mrd in de komende acht jaar). Onlangs sprak een kamermeerderheid uit dat onderzocht moet worden wanneer alle kolencentrales stilgelegd kunnen worden.
Het PvdA-Kamerlid Jan Vos noemde tegen die achtergrond een subsidie voor biomassa-bijstook ‘geld over de balk smijten’ als de kolencentrales toch dicht moeten en wilde daarom een moratorium op deze subsidie, in ieder geval tot duidelijk is wanneer de kolencentrales sluiten.
Minister Kamp benadrukte dat hij de motie van de Kamer zal uitvoeren, maar hij zei ook dat het niet realistisch is te verwachten dat binnen acht jaar alle kolencentrales dicht kunnen zijn.
In het Energieakkoord staat al dat vijf oude kolencentrales uiterlijk in 2017 moeten sluiten. De andere vijf, waarvan drie nog fonkelnieuw, zouden wat Kamp betreft zeker nog acht jaar door moeten kunnen draaien. En dan is subsidie op bijstook van biomassa zinvol.
Minister Kamp zei over het gevraagde moratorium: Ik denk dat de heer Vos doorslaat’. Hij benadrukte dat de bijstook van biomassa nodig is om de doelen voor meer duurzame energie te kunnen halen. ‘Ik ga het Energieakkoord uitvoeren.’
Vos wees op de rechterlijke uitspraak in de Urgenda-zaak die het kabinet aan de verplichting houdt in 2020 25% minder CO2-uitstoot gerealiseerd te hebben. Volgens Vos kan die uitspraak wel eens dwingen tot het eerder sluiten van de kolencentrales.

 

Bronnen
Nederlands Dagblad, 17 december 2015: Kamp botst met Kamer over kolencentrales (via Blendle)
De Telegraaf, 16 december 2015: Kamp botst met Kamer over kolencentrales
FD, 16 december 2015: PvdA: ‘Subsidie voor bijstook biomassa is geld over de balk smijten’ (Registratie)

Foto: De nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. Vermogen 150 Megawatt. RWE/Essent: ‘De centrale is de schoonste en meest efficiënte in zijn soort.’ (foto RWE/Essent; foto Kamp: Rijksoverheid)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.