Kamp erkent dat hij gasdossier in eerste instantie heeft onderschat

9 maart 2017‘De complexiteit van de versterking van huizen in het Groningse aardbevingsgebied was groter dan ik in begin had ingeschat.’ Dat erkent minister Kamp van Economische Zaken tijdens een terugblik op zijn politieke carrière op Radio 1. 

Radio 1 Dit is de Dag hield een afscheidsinterview met Henk Kamp, die na de verkiezingen niet meer terugkeert in de landelijke politiek. ‘Ik heb altijd erg mijn best gedaan om te zorgen dat we de ernstige situatie in Groningen in de hand kregen’, aldus Kamp over de problemen in het Groningse aardbevingsgebied. Kamp benadrukt dat de gaswinning tijdens zijn regeerperiode halveerde. ‘Er zijn minder bevingen, maar we zijn er nog lang niet’, aldus Kamp. In het interview erkent hij dat hij een aantal zaken in het Groningse gasdossier in eerste instantie heeft onderschat.

Uit een bericht van Radio1
‘(…) “Als ik achteraf terugkijk, is niet alles wat ik gedaan heb goed. De complexiteit van de versterking van huizen in het Groningse aardbevingsgebied was groter dan ik in begin had ingeschat,” vertelt Henk Kamp. “In het allereerste jaar dat ik minister was, hebben we geprobeerd zo snel mogelijk alle informatie boven water te krijgen om beslissingen te maken. Het allereerste jaar is de gaswinning wel van 48 miljard naar 54 miljard omhoog is gegaan. Dat was geen mooie beweging. Er was wel een koude winter, maar het was beter dat dat niet was gebeurd.” (…)
“Ik draai 25 jaar mee in Den Haag, dus ik voel me ook medeverantwoordelijk voor de situatie in Groningen. We hebben er allemaal van geprofiteerd, maar de nadelen zijn exclusief voor de Groningers, en de mensen zijn terecht boos.” (…)’

In hetzelfde interview laat Kamp weten ‘best een beetje trots’ te zijn op de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie die onder dit kabinet vaart heeft gekregen. Hij stelt precies het verkiezingsprogramma van de VVD te hebben uitgevoerd, namelijk 14 procent duurzame energie in 2020 realiseren.

Bron
Radio 1, 8 maart 2017: Henk Kamp: We hebben het gasdossier onderschat

Foto: Still uit uitzending Radio 1 Dit is de Dag

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.