Kamp over gasboring Schiermonnikoog: ‘Ik kon niet weigeren’

6 juni 2016Het maakte Kamp er niet populairder op in de Kamer en daarbuiten: zijn besluit eind vorige week op proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog toe te staan. ‘Ik kon niet weigeren’, zegt Kamp tegen Trouw. 

Uit een bericht van Trouw
‘(…) “Deze aanvraag liep al drie jaar en daar moet dan op een gegeven moment over besloten worden. Het is een zorgvuldige procedure geweest die daar doorlopen is die de toets der kritiek kan doorstaan.”
Volgens Kamp was het aangewezen beslismoment nu, niet over een paar maanden. “Ik kan dat niet zomaar uitstellen.” (…)
Nu wil hij zien of het gas bij Schiermonnikoog ‘überhaupt aanwezig is’. Blijkt dat in 2019 het geval, dan gaat er weer en heel nieuwe aanvraag in, waarbij de nieuwe Mijnbouwwet in ieder geval wel van kracht zal zijn. Het is heel goed mogelijk dat het eventueel aanwezige gas onder die wet er gewoon moet blijven zitten.
Volgens Kamp kunnen de proefboringen op een veilige en verantwoorde manier worden gedaan, en zullen ze weinig overlast geven. “Ze vinden in de winter plaats, als er weinig toeristen zijn, en zullen ook niet lang duren.” (…)’

Kamp schreef vorige week vrijdag aan de Tweede Kamer dat hij Engie toestaat twee proefboringen te doen naar gas voor de kust van Schiermonnikoog. Dat kwam hem op felle kritiek te staan van de oppositie in de Tweede Kamer, vooral omdat Kamp niet heeft gewacht tot de Mijnbouwwet is aangepast. Ook coalitiepartner PvdA stelde niet blij te zijn met het besluit, maar het juridisch niet tegen te kunnen houden.

In Trouw benadrukt Kamp dat hij niet iedereen tevreden kan stellen.

‘(…) “Als ergens gaswinning aan de orde is, zeggen mensen altijd nee, of het nou in Woerden, in Friesland of bij de Waddeneilanden is. Maar de optelsom van al die ‘nee’s’ is niet aanvaardbaar.” Hij werd de afgelopen bewindsperiode al geblokkeerd toen hij wilde boren naar schaliegas, moest de gasboringen onder Groningen flink terugschroeven en boren bij Terschelling uitstellen. (…)’

Foto: Kamp wil de proefboringen toestaan in de winter, als er minder toeristen op Schiermonnikoog zijn. (Wagenborg Passagiersdiensten)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.