Kamp geeft gastcollege over Europese energievoorziening

Kamp geeft gastcollege over Europese energievoorziening

31 maart 2016 – Aanstaande maandag 4 april geeft minister Kamp (EZ) aan de TU Delft een gastcollege over de Europese energievoorziening. 

Uit het persbericht van het ministerie van Economische Zaken
‘(…) Nederland is tot en met juni 2016 voorzitter van de Europese Unie. Om jongeren te betrekken bij wat er in Europa wordt besproken, geeft minister Kamp op maandag 4 april een gastcollege aan studenten van de TU Delft over energie.
Tijdens het college legt minister Kamp uit wat Europa doet om ervoor te zorgen dat er niet alleen nu, maar ook in de toekomst schone, betrouwbare en betaalbare energie is voor iedereen. En op welke wijze Nederland daar tijdens het voorzitterschap aan bijdraagt.
Afspraken die in Europees verband worden gemaakt gaan bijvoorbeeld over hoe de energielevering aan buurlanden te garanderen, ook in crisissituaties. En over de vrije doorvoer en markttoegang van energie vanuit landen buiten de EU, zoals in Oekraïne, waarover in het associatieverdrag afspraken zijn gemaakt.  Daarnaast bespreken de landen hoe zij hun energienetten het beste op elkaar aan kunnen sluiten. Zo wordt momenteel gewerkt aan een  nieuwe onderzeese hoogspanningsverbinding tussen Nederland en Denemarken. Door betere verbindingen tussen landen kan onder andere duurzame energie die is opgewekt door windmolens makkelijker over de grens worden vervoerd.

Spel met windparken op zee
Voorafgaand aan het college spelen de studenten een serious game, waarbij studenten groepen vormen die zes verschillende landen vertegenwoordigen. Ieder land krijgt de opdracht om tussen 2016 en 2035 zoveel mogelijk duurzame energie via windparken op zee te produceren. Elk land is in eerste instantie verantwoordelijk voor de eigen energieproductie, maar tijdens het spel wordt ook duidelijk dat alleen door goed samen te werken, de duurzame energie zo goedkoop mogelijk geleverd kan worden.
Na het spel geeft minister Kamp  zijn gastcollege en is er ruimte voor vragen van studenten. (…)’

Livestream
Het gastcollege is voor studenten van de TU Delft, maar het is voor anderen  ook te volgen via een livestream.

Programma
14.35 – 16.00 uur: Studenten spelen serious game
16.00 – 16.15 uur: In aanwezigheid van minister Kamp bespreken studenten de lessen die tijdens het spel geleerd zijn
16.15 – 17.00 uur: College minister Kamp met aansluitend vragen van studenten
17.00 – 17.15 uur: Mogelijkheid voor pers om met minister Kamp te spreken

Locatie 
TU Delft, faculteit Techniek, Bestuur en Management, Jaffalaan 5, Delft

Bronnen
Rijksoverheid, persbericht, 30 maart 2016: Persuitnodiging: Kamp geeft gastcollege over Europese energievoorziening (pdf, 1 pag.)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.