Kamp: ‘Meer windparken op land nodig’

Kamp: ‘Meer windparken op land nodig’

22 juni 2016Bij de officiële opening van het Windpark Westermeerwind gisteren zei minister Kamp dat er meer windparken op land nodig zijn dan nu in de planning staat.

Uit een verslag van de Leeuwarder Courant
‘(…) „We zijn denk ik nog niet klaar met wind. Ik denk dat nog meer windparken nodig zijn”, sprak Kamp kort nadat hij gistermiddag in Espel het Windpark Westermeerwind had geopend. Om gebrek aan draagvlak en maatschappelijke acceptatie te ondervangen, wil hij dat de omgeving eerder bij de ontwikkeling van plannen wordt betrokken.
Nederland zal volgens hem moeten wennen aan opwekkers van duurzame energie in het landschap. „Een CO2-arme energievoorziening heeft meer fysieke ruimte nodig dan de fossiele voorziening van de afgelopen honderd jaar.”
De realisatie daarvan zal vooral van provincies en gemeenten moeten komen, voegt hij er aan toe, en minder van Den Haag. Hoeveel er bij moet, is niet duidelijk. Kamp fixeert zich op de taak om het doel van 14 procent in 2020 te halen. Het zal vermoedelijk aan zijn opvolger zijn om aanvullende afspraken te maken met provincies en gemeenten. (…)

Het gisteren officieel geopende Windpark Westermeerwind (‘near shore’, 48 molens) is onderdeel van drie parken die samen het grootste windmolencomplex van Nederland vormen: Windpark Noordoostpolder. De andere twee zijn Windpark NOP Agrowind (op land, 26 molens) en Windpark Zuidwester van RWE (op land, 12 molens).  Samen leveren de 86 molens een hoeveelheid stroom die gelijk is aan het verbruik van  400.000 huishoudens.

Videoverslag opening van Omrop Fryslân (2’08”) (in het Fries)
160622-OmroepFriesland

Bronnen
Leeuwarder Courant, 22 juni 2016: ‘We zijn nog niet klaar met wind’  (via Blendle)
Website Westermeerwind
Zie ook
FluxEnergie, 21 juni 2016: Vandaag officiële opening windpark Westermeerwind

Op de foto: minister Kamp feliciteert de initiatiefnemers van het park: de akkerbouwers Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks (foto Westermeerwind)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.