Kamp: Ondanks Russische buitenlandse politiek, toch gas importeren

23 mei 2015 – Minister Kamp vind Russisch gas importeren een optie nu de gaskraan in Groningen verder dichtgaat. Ondertussen roept minister Koenders juist op tot een krachtige opstelling tegen Rusland.

Nu de gaswinning in Groningen wordt teruggedraaid, noemt minister van Economische Zaken Kamp import van gas Rusland een optie. Ondertussen roept minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de internationale gemeenschap op een stevige houding aan te nemen tegenover Rusland vanwege de annexatie van de Krim en de inmenging van Rusland in de Oekraïne.

Kamp vindt dat de gasrelatie met Rusland los moet staan van de politieke spanningen. Oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer en hoogleraar Energie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen laten in Nieuwsuur weten het niet met hem eens te zijn. Geopolitiek en handel zijn niet los van elkaar te zien, menen zij. En, zegt De Hoop Scheffer, Rusland heeft al eens eerder energieleveranties als buitenlands politiek wapen ingezet.

Het Russische gas is van groot belang voor de Nederlandse gasrotonde, stelt Mulder. Inmiddels is meer dan tien miljard euro gestoken in gasleidingen en opslagcapaciteit. Maar Nederland is nog geen doorvoerland, constateert de hoogleraar.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Belangrijke partner in de gasrotonde is Rusland. Het is niet voor niets dat het Nederlandse staatsbedrijf Gasunie voor 9 procent aandeel neemt in de Russische pijpleiding Nordstream, een leiding die de gasreserves van Rusland met Europa verbindt. Deze pijpleiding is een belangrijk onderdeel van de gasrotonde.
“Voor de gasrotonde heb je import nodig, en veel mogelijkheden voor import zijn er niet binnen de EU. Noorwegen heeft gas, maar die zitten bijna aan hun maximum. De grootste voorraden liggen toch in Rusland, dus voor het wel doen slagen van de gasrotonde is Russisch gas zeer belangrijk”, zegt Mulder.(…)’

Toch moeten de geopolitieke afwegingen meegenomen worden bij een besluit over import, vindt Mulder.

Bronnen
NOS, 22 mei 2015: Nederlandse gasrotonde draait op handel met Russen
Rijksoverheid, 13 mei 2015: Kamerbrief over betrekkingen met Rusland
Rijksoverheid, 20 mei 2015: Koenders: energie niet inzetten als politiek drukmiddel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.