Kamp stopt na verkiezingen met landelijke politiek

8 februari 2016Minister Henk Kamp (63) stapt na de verkiezingen in 2017 uit de landelijke politiek. Dat maakte Kamp bekend in de lokale talkshow Politiek in de Pol in zijn woonplaats Diepenheim in Twente. 

Kamp wil geen nieuwe termijn als minister en komt ook niet terug als Tweede Kamerlid, stelt hij in de talkshow.

Uit een bericht van Tubantia
‘(…) “Ik wil na de verkiezingen tot aan mijn pensionering in een iets rustiger tempo gaan werken”, motiveerde de bewindsman zijn voornemen om na de verkiezingen te stoppen als politicus. (…)’

Kamp kwam in 1994 voor de VVD in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij voor diezelfde partij al actief in de lokale en provinciale politiek.

Uit het CV van Kamp op de website van de Rijksoverheid
‘(…) 
Henk Kamp wordt op 22 juli 2002 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het eerste kabinet-Balkenende. Vanaf 12 december 2002 is hij ook minister van Defensie. In het tweede en derde kabinet-Balkenende is hij minister van Defensie (27 mei 2003 – 22 februari 2007).
Van 30 november 2006 tot 18 december 2008 is Henk Kamp weer lid van de Tweede Kamer en is hij woordvoerder immigratie- en integratiebeleid. Vanaf 1 januari 2009 is hij Commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Henk Kamp wordt op 14 oktober 2010 benoemd tot minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte-Verhagen.
Van 13 september tot 18 september 2012 is Henk Kamp ‘verkenner’ bij de kabinetsformatie van het huidige kabinet. Vervolgens is hij tot 30 oktober 2012 samen met Wouter Bos informateur.
De heer H.G.J. Kamp is op 5 november 2012 benoemd tot minister van Economische Zaken in het kabinet-Rutte-Asscher. (…)’

Als minister van Economische Zaken is Kamp verantwoordelijk voor belangrijke (en vaak omstreden) energiedossiers, zoals de gaswinning in Groningen, de realisatie van windenergie op land en op zee en het voortbestaan van de kolencentrales (al dan niet met bijstook van biomassa). Hij wordt geprezen om zijn duidelijke koers waar hij niet snel van afwijkt, maar om diezelfde eigenschap krijgt hij ook vaak kritiek.

In een column voor Vara Vroege Vogels deed Dolf Jansen in de column Klimaatgekkie al de suggestie aan Kamp om eens plaats te maken.

Uit de column in Vroege Vogels
‘(…) Eigenlijk is Henk Kamp de enige die nog geen idee heeft [van de noodzaak iets te ondernemen tegen klimaatverandering], die denkt dat het voorlopig wel voldoende is om de dialoog op te starten, met ondernemers, gemeentes, bedrijven en gewone mensen ook. Nee Henk, dat loopt al zeker 15 jaar. Ook geen onderzoekjes meer, of stuurgroepen of kijken of Frank de Grave en of Loek Hermans beschikbaar zijn. Ik zou zeggen, minister Kamp: of maak ruimte voor alles wat al gaande is, en geef dat alle financiele en politieke middelen die nodig zijn, of maak plaats voor iemand die feitelijk wel in de realiteit van 2016 leeft. (…)’

Bronnen
Tubantia, 7 februari 2016: Henk Kamp kondigt afscheid van politiek aan
NOS, 7 februari 20916: Henk Kamp kondigt afscheid van Den Haag aan
Trouw, 7 februari 2016: Henk Kamp vertrekt bij volgende verkiezingen uit politiek
Vroege Vogels, 7 februari 2016: Dolf Jansen: Klimaatgekkie
Rijksoverheid, CV Henk Kamp

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.