Kamp: ‘Veiligheid kerncentrale Borssele niet in het geding’

161118-borssele-kamp-veiligheid
18 november 2016
Naar aanleiding van de berichten over de financiële problemen rond de kerncentrale Borssele, heeft minister Kamp vandaag nog eens benadrukt dat de veiligheid van de centrale absoluut niet in het geding is. Hij zei dat tegen de NOS.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) De rijksoverheid blijft verantwoordelijk voor de veiligheid van de kerncentrale in Borssele en houdt die goed in de gaten, zegt minister Kamp. Dat de eigenaren – de provincie Zeeland en negentien gemeenten in Zeeland en Noord-Brabant – financiële problemen hebben, verandert dat niet.
Kamp: “De veiligheid van de kerncentrale staat op geen enkele manier ter discussie.” Ook minister Dijsselbloem benadrukt dat het kabinet geen enkel risico neemt. “Zeggen dat dat wel zo is, is onnodig burgers ongerust maken.” (…)
“Ze moeten in Zeeland nu iets anders bedenken”, zegt Kamp. “En wij moeten zien of dat voldoende ruimte biedt om de kerncentrale te kunnen onderhouden.”
Minister Dijsselbloem denkt dat het aanbod is afgewezen omdat de provincie en gemeenten gelijk hopen te krijgen van de rechter. In een tussenvonnis heeft het gerechtshof Amsterdam uitgesproken dat de kerncentrale misschien een te zware last is voor de provincie en dat het Rijk moet meebetalen.
Eerder concludeerde een commissie onder leiding van oud-premier Balkenende ook al dat de rijksoverheid de financiële risico’s van de kerncentrale moet overnemen. Maar het kabinet vindt dat de geldproblemen overdreven worden. “Achter de kerncentrale zit ook aandeelhouder RWE, dat is een groot Duits energiebedrijf”, zegt Kamp. (…)’

Bronnen
NOS, 18 november 2016: ‘Veiligheid kerncentrale Borssele niet in het geding’
Foto kerncentrale: EPZ
Foto Kamp: still uit reportage NOS

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.