Kamp wil nieuwe kolencentrales niet sluiten

Kamp wil nieuwe kolencentrales niet sluiten

5 september 2016Minister Kamp voelt er niets voor om nieuwe kolencentrales te sluiten. In plaats daarvan kunnen beter viezere centrales elders in Europa gesloten worden, aldus Kamp in het televisieprogramma WNL op Zondag. 

Twee oudere kolencentrales uit de jaren negentig sluiten, is nog te verdedigen, vindt Kamp, maar de nieuwe Nederlandse kolencentrales ‘zijn de schoonste van heel Europa, we zouden gek zijn als we die dicht doen’. Hij kondigde aan binnenkort met berekeningen te komen waaruit blijkt dat sluiting van een nieuwe centrale niet nodig is, aldus Trouw.

Minister Kamp reageerde op het rapport ‘Kosteneffectief naar 25% reductie in 2020’ van CE Delft dat vrijdag gepubliceerd werd. Sluiting van één of twee van de nieuwe kolencentrales, naast de sluiting van twee oudere kolencentrales, is noodzakelijk om te voldoen aan het Urgenda-vonnis dat stelt dat in 2020 de CO2-uitstoot 25 procent lager moet zijn dan in 1990. Alternatieve maatregelen zijn mogelijk, maar veel duurder, aldus CE Delft.

Dit najaar besluit het kabinet over de eventuele sluiting van twee oudere kolencentrales, Amer 9 in Noord-Brabant en Hemweg 8 in Amsterdam.

Bronnen
WNL op zondag, uitzending 4 september 2016
Trouw, 4 september 2016: Kamp wil nieuwe kolencentrales niet sluiten
Nu.nl, 4 september 2016: Minister wil geen nieuwe kolencentrales sluiten
CE Delft, rapport, 2 september 2016: Recht doen aan klimaatbeleid. Kosteneffectief naar 25% reductie in 2020 (pdf, 50 pag.)

Zie ook
FluxEnergie, 2 september 2016: Onderzoek: ‘Sluiting nieuwe kolencentrales onvermijdelijk’
FluxEnergie, 2 september 2016: Eneco publiceert rapport over Urgenda-doel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.