‘Kans op gevaarlijke situatie Belgische kerncentrales buitengewoon klein’

151230-Turkenburgjpg
30 december 2015 – ‘De kans op gevaarlijke situaties in de Belgische kerncentrales is buitengewoon klein’, vindt kernfysicus Wim Turkenburg. Hij noemt de incidenten ‘onwenselijk, maar niet gevaarlijk’. 

Uit een bericht van e NOS
‘(…) Wim Turkenburg: “Voor Tihange en Doel geldt: er zijn wel problemen, maar die doen zich niet voor in het nucleaire gedeelte van de reactor. Daardoor zijn die problemen niet gevaarlijk.” De centrales voldoen aan de veiligheidseisen die onder meer in Nederland en België aan de reactoren worden gesteld, zegt hij. Hij vindt het niet gek dat er onrust ontstaat door de problemen. “Als er veel kleine storingen zijn, gaan mensen zich toch zorgen maken.”
Volgens Turkenburg is de Belgische toezichthouder FANC een kritische en onafhankelijke partij die zijn tanden laat zien. “Als er iets niet in de haak is, sluiten ze centrales.” De FANC bespeurde ook nonchalance onder het personeel en heeft daarom werknemers geschorst, zegt Turkenburg. “Dat is zorgwekkend. Je moet een optimale veiligheidscultuur hebben. Het team moet goed functioneren.” (…)
Na de kernramp in Fukushima in 2011 ondergingen de centrales een stresstest. Daaruit kwam een aantal aanbevelingen. “Die zijn toen niet direct overgenomen, omdat de reactoren toch zouden sluiten”, zegt Turkenburg. Nu ze langer open blijven, wordt er voor honderden miljoenen in de kernreactoren geïnvesteerd om de aanpassingen alsnog door te voeren.
De centrales moeten blijven draaien om een elektriciteitstekort te voorkomen, zeggen de Belgen. Turkenburg denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “België zou genoeg stroom hebben als er een grote reactor in Tihange of twee kleinere reactoren in Doel zouden sluiten. Ook kunnen ze altijd wat importeren uit omringende landen, waaronder Nederland. Alleen als een hele centrale dichtgaat, hebben ze wel een groot probleem.” (…)’

Bronnen
NOS, 29 december 2015: ‘Kans op gevaarlijke situatie Belgische kerncentrales is klein’
Foto: Prof. dr. W. Turkenburg  (still van NOS-reportage), landkaart: WDR

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.