Kansen voor Noordzeekanaalgebied als uitvalsbasis offshore wind

20 juli 2015 – Het havengebied van Amsterdam en IJmuiden kan een ondersteunende functie krijgen voor offshore wind op de Noordzee. Dat staat in een onderzoek dat Amsterdam IJmuiden Offshore Port (AYOP) heeft laten verrichten.

Voor het Noorzeekanaalgebied hebben Nederland, Duitsland en Engeland plannen voor verdere uitbreiding van offshore wind, op termijn zo’n 50 Gigawatt voor een investerimngsbedrag van zo’n € 94 mrd.

Cobouw bericht erover. ‘De Nederlandse velden op Borsele na, liggen in de voortuin van het Noordzeekanaalgebied. En zelfs voor de Engelse kust van vooral East Anglia ziet het onderzoek kansen vanwege de grote fysieke beperkingen van de havens van Lowesoft en Great Yarmouth. Daar kan het aandeel van IJmuiden-Amsterdam wel oplopen tot 40 tot 60 procent.’
Amsterdam en IJmuiden hebben daarbij wel concurrentie van Vlissingen en de Eemshaven, maar ‘het Noordzeekanaalgebied heeft op die twee een voorsprong wat betreft ruimte, logistieke kennis, grootstedelijk achterland en ondersteunende diensten en voorzieningen’, meldt het onderzoek.

 

Bronnen
Cobouw, 17 juli 2015: Noordzeekanaalgebied kansrijk voor wind op zee
Website Ayop (Amsterdam IJmuiden Offshore Port)
Onderzoeksrapport niet aangetroffen op website Ayop.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.