Alle kantoren in 2030 label A: ‘Realiseren we ons wel wat dat betekent?’

9 maart 2017Alle kantoren in 2023 minstens label C en in 2030 allemaal een label A. ‘Dit betekent dat bijna alle gebouwen massaal verbouwd moeten gaan worden. Alles gaat dan op de schop.’ Onna Dwars, commercieel directeur Ballast Nedam Development vraagt zich af of we ons wel realiseren wat dit betekent.

Onno Dwars ventileert zijn twijfel in een column op Duurzaam Gebouwd.
‘(…) Ik twijfel of we ons realiseren wat dit betekent: alle gebouwen een label A in 2030. Dit betekent dat bijna alle gebouwen massaal verbouwd moeten gaan worden en huurcontracten aangepast dienen te worden. Nieuwe kozijnen, ramen, verlichting en vaak ook plafonds, isolatie en zonnepanelen. Alles gaat dan op de schop. Als dit niet gebeurt, want vrijblijvendheid is er niet, mag het gebouw niet meer worden verhuurd. Indirect kijken we dus in de spiegel van waardeloosheid. Niet duurzaam wordt door deze wet waardeloos.

De eerste dwingende stappen
(…) Dit zullen de eerste dwingende stappen zijn naar een duurzamer Nederland. Met de komst van een nieuw kabinet zullen vele stappen gaan volgen. Immers worden we mede door het klimaat akkoord gehouden aan de CO2-doelstelling. Dit bereiken we niet alleen door het plaatsen van windmolens en zonnepanelen. Het energieverbruik moet ook omlaag en de gebouwde omgeving moet worden opgewaardeerd.

Wie volgt?
Nu de commerciële vastgoedsector aan de beurt is, is het de vraag welke sector gaat volgen. De corporaties of beleggers in huurwoningen of uiteindelijk ook de koopsector, uw en mijn woning?
Alle kabinet formaties zullen moeten komen met een verduurzamingsplan voor Nederland, waar naar jaren van vrijblijvendheid er meer en meer dwang zal gaan ontstaan. Wees voorbereid en investeer in zeer duurzame projecten. (…)’

Bronnen
Duurzaam Gebouwd, 8 maart 2017: Alle gebouwen in 2030 een A-label

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.