Kantoren met A-label verbruiken helft minder gas, maar méér stroom

24 januari 2017ECN heeft voor kantoren het verband onderzocht tussen de energielabels en het werkelijke energieverbruik. Kantoren met een A-label verbruiken tot 50% minder gas (dan kantoren met een G-label), maar ze blijken opmerkelijk genoeg meer stroom per vierkante meter te verbruiken.

Gasverbruik 50% lager per m2
In een A-label kantoor wordt gemiddeld 50 procent minder gas verbruikt dan in een G-label kantoor. Per vierkante meter gebruiksoppervlakte kantoor is het verschil in verbruik 7,5 m3 gas. Dat verschil is overigens wel veel kleiner dan het theoretische verschil. Dat wordt verondersteld zo’n 27 m3 gas per vierkante meter te zijn.
Uit een bericht van ECN
‘(…) Jeffrey Sipma, onderzoeker bij ECN, geeft uitleg: ‘Dat het werkelijke verbruik afwijkt van het theoretische label, wisten we al. Nieuw is dat we de verschillen beter kunnen verklaren. Zo is een belangrijke oorzaak de gedeeltelijke leegstand van met name oudere kantoren. Sommige kantoren zijn maar voor de helft of tweederde bezet. Een tweede verklaring voor de grote spreiding in gasverbruik zijn verkeerd ingeregelde klimaatinstallaties. Kantoren worden tegelijkertijd gekoeld en verwarmd of de klimaatinstallaties draaien in de avond of het weekend gewoon door. Daar houdt sofware geen rekening mee’, besluit Sipma.
Uit eerder onderzoek van ECN blijkt dat het goed inregelen van klimaatinstallaties in kantoren Nederland 20 tot 30 petajoule kan besparen. (…)’

Stroomverbruik 15 kWh meer per m2
Dat een energielabel A-kantoor meer elektriciteit per m2  verbruikt dan een label G-kantoor was al bekend. Dit onderzoek bevestigt nogmaals: modernere A-label kantoren verbruiken gemiddeld 15 kilowattuur meer per vierkante meter dan oude, label G-kantoren.
Uit het bericht van ECN
‘(…) Sipma ziet een logische verklaring: ‘De betere kantoren behoren efficiënter te zijn ingericht, met gemiddeld minder vierkante meter per werknemer. Dat leidt in de regel tot een hogere bezettingsgraad en intensiever gebruik van de kantoorruimte, dus meer laptops, PC’s, kopieerapparaten en een uitgebreidere ICT-serverruimte. Organisaties met vierkante meters aan serverruimte in eigen beheer, verbruiken met die vierkante meter tot een factor dertig meer elektriciteit dan organisaties die hun serverdiensten hebben uitbesteed aan een datacentrum’. Daarnaast gebruiken nieuwere kantoren waarschijnlijk meer elektriciteit voor ruimtekoeling en ventilatie. (…)

‘Energielabel heeft voor kantoren wel degelijk zin’
Uit het bericht van ECN
‘(…) Sipma ziet zeker het belang van een energielabel voor de kantorenmarkt. ‘Het energielabel ligt onterecht vaak onder vuur. Dit onderzoek bewijst juist de waarde van het energielabel. Dat het label niet het daadwerkelijk verbruik precies kan voorspellen, wisten we al. Maar het label bevestigt een waarneembare verbruikstrend in de uitkomsten. Naarmate de gelabelde voorraad toeneemt, worden de verbruiksgegevens nog betrouwbaarder, zo verwachten we’, aldus Sipma. (…)’

Bronnen
ECN, 17 januari 2017: Onderzoek laat zien: energielabel A-kantoren verbruiken 50 procent minder gas
ECN, rapport: Energielabels en het daadwerkelijk energieverbruik van kantoren (pdf, 89 pag.)
ECN, samenvatting rapport

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.