‘Kapotte kabels achilleshiel van offshorewindparken’

‘Kapotte kabels achilleshiel van offshorewindparken’

5 januari 2017Het Financieele Dagblad opent vandaag met een tamelijk alarmerend verhaal over de kabels van de offshorewindparken. Kapotte kabels zorgen voor honderden miljoenen schade. Het FD noemt de kabels de achilleshiel van de windparken op zee.

Uit het bericht van het FD
‘(…) Technische problemen bij de aanleg van windparken op zee in Europa leiden tot honderden miljoenen euro’s schade per jaar. Zowel exploitanten, netbeheerders als consumenten zijn daarvan de dupe. De exploitanten lopen inkomsten mis, de netbeheerders moeten de exploitanten deels compenseren en de consumenten krijgen de rekening doorgeschoven door de netbeheerders.
Voor Nederland zijn de risico’s van de aanleg van offshore windparken relevant. Nederland staat aan de vooravond van een grote uitrol van offshore windparken in de komende decennia. Tot 2023 zijn er vijf windparken gepland voor de Nederlandse kust en in de periode na 2023 moeten er nog zeven windparken in zee bij komen. (…)’

Het FD inventariseert de problemen die bij de krant bekend zijn:

  • Acht windparken voor de Duitse kust: problemen bij de aansluiting (tot 2014). Gemiste inkomsten: € 1 mrd, gecompenseerd door de netbeheerders (o.a. TenneT).
  • De Duitse problemen houden aan. Schade vorig jaar en dit jaar samen zal richting € 400 mln gaan. De parken Bard en Riffgat hadden grote kabelproblemen.
  • Windpark Gode Wind (ook ten noorden van Duitse kust) leed alleen al honderden miljoenen schade door een kabeldefect. Het park (van Dong) ligt sinds november helemaal stil.
  • In Denemarken waren er grote kabelproblemen bij de parken Anholt en Horns Rev 2.

‘Euforie beneemt zicht op risico’s’

In een tweede verhaal benadrukt het FD dat de euforie over de ontwikkeling van offshorewind het zicht beneemt op de risico’s.
Zegt een verzekeraar tegen het FD: ‘Er is in een sector waar de kosten agressief naar beneden worden gedrukt, duidelijk niet voldoende ruimte voor aannemers om hun prestatie te verbeteren.’

Bronnen
FD, 5 januari 2017: Windparken op zee lijden onder mankementen (Registratie)
FD, 5 januari 2017: Omstandigheden op zee zijn ‘ongelooflijk moeilijk’ en dat wordt alleen maar erger (Registratie)
Foto: TenneT (HellWin voor de Duitse kust)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.