Kennislink: ‘Moeten we de kolencentrales wel sluiten?’

28 januari 2016Er is een stevige inhoudelijke discussie nodig over de toekomst van de energievoorziening. Dat stelt auteur Robert Visscher op Kennislink. Hij verzoekt de 64 hoogleraren, die opriepen de kolencentrales te sluiten, om te komen met een serieus en uitgewerkt plan.

Visscher verwijst naar de oproep die 64 hoogleraren in november vorig jaar deden om alle kolencentrales te sluiten. Nederland moet vóór 2020 alle kolencentrales sluiten om aan de nodige CO2-reductie te komen, en die sluiting kan zonder in de problemen te komen met de energievoorziening, zo stellen de professoren.

Uit het bericht van Kennislink
‘(…) De 64 hoogleraren willen alle kolencentrales op (zeer) korte termijn sluiten. Dat heeft direct als gevolg dat het noodzakelijk is om elektriciteit op te wekken via uranium (kernenergie) of gas. In hun brief kiezen de hoogleraren voor gas. Maar als we kernenergie en kolencentrales links laten liggen, worden we voor onze energieleverantie wel vrijwel volledig afhankelijk van gas.(…)’

Visscher vraagt zich af waar dat gas dan vandaan moet komen. Groningen? Rusland? Of kan Noorwegen zulke hoeveelheden leveren? De brief roept meer vragen op, dan hij antwoorden geeft, stelt Visscher, die voor een sterke inhoudelijke discussie pleit.

‘(…) Ik roep de 64 hoogleraren die hun open brief schreven daarom op om met een serieus en uitgewerkt plan te komen. Een plan waarin ze duidelijk weergeven welke keuzes ze maken, welke gevolgen dat heeft en wat de kosten daarvan zijn. Want alleen op die manier is het mogelijk om goede toekomstplannen te maken. (…)’

Bronnen
Kennislink, 27 januari 2016: Moeten we onze kolencentrales wel sluiten?
FluxEnergie, 23 november 2016: 64 professoren: ‘Sluit álle kolencentrales vóór 2020’
Brief van de 64 hoogleraren, 23 november 2015: ‘Sluiten kolencentrales belangrijk signaal voor klimaattop Parijs’

Foto: Greenpeace

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.