Kerncentrale Tihange 2 opnieuw opgestart

15 december 2015Gisteravond is de ‘scheurtjescentrale’ Tihange 2 in het Belgische Doel opnieuw opgestart. De centrale lag sinds maart vorig jaar stil. Tihange 2 is in alle veiligheid weer opgestart, aldus uitbater Electrabel.

Vanaf 21.21 uur gisteravond leverde de centrale weer stroom aan het net, aldus Electrabel op twitter.

Tihange 2 werd in 2012 voor het eerst stilgelegd toen scheurtjes werden ontdekt in de stalen wanden van de reactorkuipen. Ook Doel 3 moest toen stoppen vanwege hetzelfde defect. Beide centrales mochten in 2013 weer starten, maar na verder onderzoek werden ze in 2014 weer gesloten.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Halverwege november gaf de nucleaire waakhond Fanc andermaal groen licht voor de heropstart van de reactoren van Doel 3 en Tihange 2.(…)’

Tihange 2 startte dus gisteren, en volgens Engie – het moederbedrijf van uitbater Electrabel – moet ook Doel 3 vóór 17 december weer stroom leveren.

De scheurtjes zijn overigens niet hersteld.

Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert in De Redactie
‘(…) “Na duizenden testen hebben we kunnen aantonen aan het FANC dat het veilig was om de centrale op te starten.” Het is niet zo dat de reactor hersteld is, het staal is wel intensief radioactief bestraald. Binnen- en buitenlandse experts hebben nu geconcludeerd dat er ook mét die zogenoemde scheurtjes geen probleem is met de weerstand van het staal. (…)’

Ook Doel 1 en 2 zouden dit jaar nog worden opgestart. De levensduur van deze centrales werd onlangs met tien jaar verlengd.

Bronnen
De Morgen, 14 december 2015: Scheurtjescentrale Tihange 2 opnieuw opgestart
De Redactie, 14 december 2015: Kernreactor Tihange 2 opnieuw opgestart
@Electrabel

Foto: Kerncentrales Tihange (Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.