Kernreactor Doel 1 ligt weer stil

4 januari 2016 – Zaterdagavond is de kernreactor Doel 1 automatisch stilgelegd in verband met een probleem in het niet-nucleaire gedeelte. Ook in België gaan steeds meer stemmen op om de oudste reactoren gewoon te sluiten.

De reactoren Doel 1 en Doel 2 zijn de oudste kernreactoren van België. Eerst zouden ze wegens hun ouderdom na 40 jaar dienst worden gesloten, maar onlangs besloot de Belgische regering tot een levensduurverlenging met 10 jaar.
Reactor Doel 1 was net weer in bedrijf genomen nadat de reactor sinds  februari vorig jaar had stil gelegen in verband met de geplande sluiting.
Vlak voor de herstart  brak er in het niet-nucleaire gedeelte rond de reactor een brand uit. Met vertraging werd Doel 1 op 30 december weer in bedrijf gesteld, maar nog geen drie dagen later werd de reactor weer stilgelegd, weer wegens een storing in het niet-nucleaire gedeelte – nu in de dynamo. Het is nog niet duidelijk hoe lang Doel 1 buiten bedrijf blijft.
Kernreactor Doel 2 was in december weer in bedrijf genomen. Doel 3 werd op 24 december stilgelegd wegens een lekkende lasnaad in het niet-nucleaire gedeelte. Het is de bedoeling dat Doel 3 deze week weer in gebruik wordt genomen. Reactor Doel 4 draait normaal.

Reeks van incidenten
België kampt met een grote reeks incidenten in de kernreactoren (België heeft er zeven). Vanuit Duitsland wordt al druk uitgeoefend met alle reactoren te sluiten. Vanuit Nederland zijn er bezorgde reacties.
Ook in België is er steeds meer kritiek.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Oppositiepartijen sp.a en Groen roepen de regering op om Doel 1 definitief te sluiten. “Het heeft geen zin meer te zeggen dat Doel 1 en 2 gewoon te oud zijn om te verlengen, dat ziet ondertussen een klein kind ook wel. De verlenging is gewoon een verkeerde beslissing”, zegt Johan Vande Lanotte (sp.a). Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gaat het echter om “een klein incident”: “Dat Doel 1 vanzelf stilvalt, bewijst dat de veiligheidssystemen werken.” “Er is nog maar eens een probleem in een van onze kerncentrales. Dat zou de ogen van de regering moeten openen”, zei Calvo in het Radio 1-journaal. “Ik weet wel dat er geen reden is tot paniek bij deze stillegging en dat er problemen zijn in het niet-nucleaire gedeelte van Doel 1, maar anderzijds mogen we ook niet te licht gaan over de tsunami van incidenten in de kerncentrales die men juist wil openhouden” (…)’

Opmerkelijk is overigens dat de heropenstelling van Doel 1 en Doel 2 ertoe leidt dat België nu te veel capaciteit heeft en de gascentrales daardoor niet meer rendabel zijn. De regering wil deze centrales nu financiële steun gaan geven. Dat leidt dan weer tot een veerhoging van de electriciteitsnota van de consumenten.

Energiesoap
Uit het bericht van De Morgen
‘(…) “De energiesoap van de regering moet ophouden”, zegt Johan Vande Lanotte van de sp.a. “Eerst moesten we bijbetalen omdat er te weinig elektriciteit dreigde, en nu moeten we – voor de gascentrales – bijbetalen omdat er te veel elektriciteit zou zijn.” (…)’

 

Bronnen
De Morgen, 3 januari 2016: Jambon: “Dat Doel 1 vanzelf stilvalt bewijst dat veiligheidssystemen werken”
Metrotime, 3 januari 2016: Kernreactor Doel 1 onverwacht uitgeschakeld
Foto: Kerncentrale Doel, het onderste reactorgebouw is Doel 1. (foto: Electrabel)

 

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.