foto: Koen Mortelmans

Kernreactor Doel 4 snel weer in de lappenmand

Kerncentrale van Doel.

Nadat hij amper een week opnieuw elektriciteit leverde ligt kerncentrale Doel 4 weer stil. Uitbater en hoofdeigenaar Engie noemt een verstopte filter in het niet-nucleaire deel van de installaties als oorzaak.

Doel 4, met een vermogen van 1.039 megawatt de op één na krachtigste van de zeven Belgische kernreactoren, was op 6 augustus 2018 stilgelegd voor geplande periodiek onderhoudswerken en betoninspecties.

“Het is niet abnormaal dat er zich problemen voordoen bij het heropstarten van een kernreactor die lang heeft stilgelegen,” verklaart Engie-woordvoerster Hellen Smeets. “De leidingen van een werkende kerncentrale staan onder hoge druk en er heersen hoge temperaturen. Wanneer de reactor stilligt, vallen die druk en temperaturen weg. Dat contrast kan leiden tot kleine defecten die pas zichtbaar worden wanneer de reactor weer op volle vermogen werkt.”

Smeets geeft ook mee dat de energiebevoorrading niet in het gedrang komt. Doel 3 en Tihange 1, de twee enige momenteel operationele kernreactoren en het niet nucleaire-productiepark samen leveren voldoende energie. Wanneer Doel 4 opnieuw elektriciteit kan leveren kon ze nog niet zeggen. Behalve voor Engie heeft het uitvallen van Doel 4 ook praktische (financiële) consequenties voor EDF. Die is voor 10,2% mede-eigenaar van deze reactor, hetzelfde percentage als in Doel 3 en Tihange 2 en 3. EDF bezit ook 50% van Tihange 1, maar Engie is dan weer enige eigenaar van Doel 1 en 2.

Uitdoofscenario

Het opnieuw uitvallen van een reactor voedt ook de toenemende perceptie dat de Belgische kernreactoren (te) oud en onbetrouwbaar zijn. De oudste (Doel 1 en 2) dateren uit 1975, de jongste (Doel 4 en Tihange) uit 1985. Daarmee zijn ze wel recenter dan de nabije kerncentrale in het Nederlandse Borssele, die in principe nog tot 2033 zal draaien. Die is sinds 1973 operationeel. Volgens de huidige Belgische wetgeving moeten Doel 3 in 2022 definitief uit dienst worden genomen, Tihange 2 in 2023 en de vijf andere kernreactoren in 2025. In de marge: in 2014 moest Doel 4 al eens worden stilgelegd na sabotage. Het onderzoek wees wel uit dat alleen een insider die kon hebben veroorzaakt, maar tot nog toe is hij of zijn nog altijd niet geïdentificeerd.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.