Kernreactor Petten: ‘Wij kunnen de last van het nucleair afval niet dragen’

Kernreactor Petten: ‘Wij kunnen de last van het nucleair afval niet dragen’

8 september 2016 In reactie op het NOS-bericht dat de veiligheid bij de nucleaire reactor in Petten onder druk staat, erkent NRG dat het bedrijf in financieel zwaar weer verkeert. Dat zou volgens NRG vooral door het historisch nucleair afval komen. ‘NRG kan de last niet dragen.’

Reactie van NRG op de NOS-berichtgeving
‘(…) De directie van NRG heeft kennisgenomen van de berichtgeving door de NOS, waarin onder andere wordt beweerd dat NRG onder zware financiële druk staat. Het klopt dat de Stichting ECN, en daarmee ook dochterbedrijf NRG, al ruim drie jaar in financieel zwaar weer verkeert. Dit komt voornamelijk door het historisch nucleair afval, wat van de overheid naar het COVRA in Vlissingen verplaatst moet worden. Deze operatie drukt al jaren zwaar op de bedrijfsresultaten: NRG kan de last niet dragen. Wij hebben dan ook alle begrip voor de zorgen van medewerkers, die vrezen dat deze financiële situatie in de toekomst impact zal hebben op de dagelijkse operatie. Wij willen echter benadrukken dat de veiligheid van de nucleaire activiteiten voor NRG prioriteit nummer één is en dat wij niet zullen accepteren dat de veiligheid ooit in het geding komt. Zie onze factsheet over veiligheid.
Op het punt van de veiligheid voelen wij ons dan ook genoodzaakt de berichtgeving te corrigeren en te nuanceren. Zo betreft het document waar de NOS zich op baseert geen ‘geheim rapport’, maar een e-mail met aanbevelingen van een voormalig medewerker waar de directie zelf om heeft gevraagd. En wat medewerkers van de veiligheidscultuur vinden ligt genuanceerder dan de NOS bericht; de OR heeft hierover vandaag een statement afgegeven.
Wij zien in de politiek nu de roep ontstaan om een onderzoek naar de veiligheidscultuur binnen nucleaire installaties in Nederland. NRG wordt regelmatig geaudit op veiligheid, onder andere door de ANVS en de IAEA. De veiligheidscultuur is hier een vast onderdeel van. Ook nu verwelkomen we nader onderzoek en kijken we daar met vertrouwen naar uit.
De directie van NRG (…)’

 

Bronnen
NRG, 7 september 2016: Reactie NRG op berichtgeving NOS
NRG, Factsheet over veiligheid
NRG, 7 september 2016: Verklaring OR
Foto NRG Petten

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.