Kernreactor Petten weer buiten bedrijf

1 oktober 2015 – De kernreactor in Petten is voorlopig buiten gebruik. Bij de laatste bestralingscyclus kwamen afwijkingen aan het licht. Daarop is de reactor, iets eerder dan gepland, afgeschakeld. 

Dat laat de NRG, exploitant van de reactor in Petten, weten.

Uit een bericht van de NRG
‘(…) Tijdens de laatste dagen van de bestralingscyclus in september is er een licht toegenomen fluctuatie gesignaleerd op de nucleaire instrumentatie van het controle paneel van de Hoge Flux Reactor. De signalering heeft geleid tot handelen conform de verantwoordelijkheid die NRG heeft als nucleaire operator. De reactor is in gecontroleerde stappen afgeschakeld. Volgens een inspectieplan zijn alle componenten van de reactor gecontroleerd. NRG doet op dit moment verder onderzoek en heeft de opstart van de reactor uitgesteld.
De eerste resultaten van het onderzoek tonen aan dat er een marginale speling is aangetroffen in één van de zes regelstaven van de reactor. Regelstaven regelen het ‘vermogen’ van de reactor. De geconstateerde speling heeft geen invloed gehad op de functionaliteit van de regelstaaf en op de reactorveiligheid.
Nadat NRG passende maatregelen heeft gedefinieerd, zal de reactor conform reguliere procedure na goedkeuring van de toezichthouder, ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid & Stralingsbescherming) opstarten. (…)’

Na elke bestralingscyclus wordt de reactor afgeschakeld voor controles. Een woordvoerster van NRG laat aan de IJmuider Courant weten dat dit afschakelen nu enkele dagen eerder is gebeurd dan gepland. Het geplande onderhoud eind oktober en november, wordt nu eerder uitgevoerd.

Uit een bericht van de IJmuider Courant
‘(…) De reactor in Petten is de afgelopen jaren enkele keren maandenlang buiten bedrijf geweest. NRG miste hierdoor zoveel inkomsten dat noodsteun van het ministerie van Economische Zaken noodzakelijk was om de reactor operationeel te houden. (…)’

Bronnen
NRG, 30 september 2015: Opstart Hoge Flux Reactor uitgesteld
IJmuider Courant, 30 september 2015: Reactor Petten weer buiten bedrijf

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.