KernVisie: ‘Uraniumwinning uit zee maakt kernenergie duurzaam’

3 oktober 2016 – Voor het eerst is in laboratoria aannemelijk gemaakt dat uraniumwinning uit zeewater economisch haalbaar kan zijn. Het op deze wijze gewonnen uranium zou volgens het Magazine KernVisie kernenergie duurzaam kunnen maken.

Uit het artikel van KernVisie
‘(…) De VS, Japan en China zijn in een race verwikkeld om het eerste land te zijn dat kernenergie toevoegt aan het lijstje renewables. De hobbel die nog te nemen is, is het op economische wijze onttrekken van uranium aan zeewater, want de hoeveelheid uranium in zeewater is net zo onuitputtelijk als wind- of zonne-energie. Met de technologische doorbraak van de Pacific Northwest (PNNL) en Oak Ridge (ORNL) national laboratories lijkt voor het eerst uraniumwinning uit zeewater economisch haalbaar.

161003-ienecDe oceanen bevatten meer dan vier miljard ton uranium en dat is genoeg om aan de mondiale energiebehoefte voor minimaal de komende duizenden jaren te voldoen. Voorwaarde is dat we het uranium uit het zeewater kunnen halen om onze kerncentrales te bevoorraden. Over de grote vooruitgang op dit gebied werd in april gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift van de American Chemical Society (ACS): Industrial & Engineering Chemistry Research. Als het lukt om op grote schaal uranium uit zeewater te halen, zal dat kernenergie als bron ‘renewable’ maken. Niet alleen is de 4 miljard ton uranium dat zich nu in de oceanen bevindt voldoende om duizend kerncentrales met een vermogen van 1.000 MW de komende 100.000 jaar van splijtstof te voorzien, het uranium wordt ook continu opnieuw aangevuld. Hiermee is kernenergie, zoals James Conca in Forbes schreef, net zo onuitputtelijk als zon-, water- en windenergie. (…)’

Bronnen
KernVisie, septembernummer 2016: ‘Klimaatverandering en kerncentrales‘ (pdf, zie pag. 17)
Industrial & Engineering Chemistry Research, themanummer, 20 april 2016: Special Issue: Uranium in Seawater 
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.