Keystone-pijpleiding gaat (voorlopig) niet door

7 november 2015 – De omstreden Keystone XL-pijpleiding, die bestaande olieleidingen in Canada en de VS zou moeten verbinden, gaat niet door. Of tenminste voorlopig niet. President Obama ziet er geen economisch voordeel in en denkt dat de leiding de positie van de VS in het klimaatdebat geen goed zal doen.

Het had een leiding van 1.900 km moeten worden, een leiding die o.a. teerzandolie zou kunnen vervoeren van de winningsvelden in Canada naar de raffinaderijen in het zuiden van de VS.
De discussie over leiding sleept al zeven jaar. Een Congresbesluit dat de leiding mogelijk moest maken kreeg het veto van Obama. Waarschijnlijk zal het, vooral Republikeinse, Congres proberen het veto van Obama ongedaan te maken. En wanneer de VS een Republikeinse president krijgen gaat de pijpleiding zeker door.
Vlak vóór het ‘neen’ van Obama trok TransCanada zich al terug. TransCanada is het bedrijf dat de leiding wilde aanleggen.
Het FD oppert dat dat een tactische zet kan zijn: ‘Volgens sommige experts (…) hoopt het bedrijf door de aanvraag nu in te trekken deze later bij een mogelijke Republikeinse president, opnieuw in te kunnen dienen. De Republikeinse presidentskandidaten zijn voorstander van de aanleg van de pijplijn.’

Bronnen
NOS, 6 november 2015: VS wijst bouwvergunning voor Keystone-pijpleiding af
FD, 4 november 2015: TransCanada trekt zich voorlopig terug uit pijplijnproject Keystone XL (Registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.