Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membraantechnologie, onderzoek blauwe energie

KIVI-prijs voor hoogleraar blauwe energie

uitsnede uit foto bij persbericht 05 maart 2018 Kitty Nijmeijer (TU/e) wint Academic Society Award en pleit voor circulaire economie

Met haar werk rondom de ‘blauwe energie’ die ontstaat uit de samenkomst van zoet en zout water, wint Kitty Nijmeijer, hoogleraar membraantechnologie aan de TU Eindhoven, de Academic Society Award van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Naast energie biedt de technologie een manier om waardevolle grondstoffen terug te winnen uit reststromen. 

Met Nijmeijers werk is Nederland koploper op het gebied van blauwe energie geworden. Op de Afsluitdijk staat een demonstratieopstelling waar elk uur 220 kubieke meter zout- en 220 kubieke meter zoetwater doorheen stroomt. Door membranen tussen deze waterstromen te plaatsen, kan energie geoogst worden van de ionen die van het zoute water naar het zoete water gaan.

80 procent huishoudelijk gebruik

De Afsluitdijk zou daarmee in principe 800.000 inwoners van elektra kunnen voorzien, verwacht Nijmeijer, terwijl de plek waar de Rijn de zee in stroomt goed zou moeten zijn voor 80 procent van Nederlands huishoudelijk energiegebruik. Daarnaast kan blauwe energie ook gewonnen worden bij industrieën die zout afvalwater hebben, zoals in de chemische industrie en voedingsmiddelenindustrie. Over een jaar of vier zou de technologie ver genoeg moeten zijn om een woonwijk van energie te voorzien.

Membranen leveren echter niet alleen energie, ze zijn ook in staat veel schadelijke stoffen uit het water te halen en waardevolle stoffen als stikstof-, fosfor- en kaliumverbindingen terug te winnen uit afgedankte zaken als mest. Goede scheidingstechnologieën zoals membraantechnologie zijn essentieel om stoffen op moleculair niveau te scheiden, weet Nijmeijer. Daarmee kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame circulaire economie, die de huidige lineaire economie moet vervangen.

Circulaire economie

‘Het onderzoek van Prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer brengt belangrijke innovaties teweeg op het grensvlak van duurzame energie, water, materialen en grondstoffen’, stelt KIVI-directeur Micaela dos Ramos, ‘Nijmeijer wordt door KIVI onderscheiden vanwege de hoge kwaliteit en maatschappelijke betekenis van haar onderzoek en de wijze waarop zij zich via diverse gremia onvermoeibaar inzet om kennis en bewustwording voor deze thema’s te genereren en het debat te stimuleren.’

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “KIVI-prijs voor hoogleraar blauwe energie”

G Winkel|07.03.18|15:46

De Rijn wordt in Katwijk de zee ingepompt door het koning Wilem-Alexander gemaal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.