Veel klachten over accu e-bikes

31 mei 2016 – Accu’s van elektrische fietsen zijn vaak na 2 of 3 jaar kapot. Een nieuwe accu kost al gauw 500 euro. Volgens de Fietsersbond moet dat de kopers duidelijk verteld worden. Ook vindt de bond dat de accu’s niet meer dan hooguit 300 euro zouden hoeven te kosten.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Fabrikant Sparta zegt in een reactie dat de voorlichting inderdaad beter kan, maar zegt ook dat accu’s onderhevig zijn aan slijtage. “Na anderhalf jaar of twee jaar neemt de capaciteit van de accu af.”
De elektrische fiets is populair in Nederland. Sinds 2010 zijn er ruim een miljoen exemplaren verkocht. (…)’

Ook in België wordt het probleem aan de orde gesteld.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB. “Het grootste probleem ligt bij de batterijen. Die gaan sneller stuk dan verwacht. Fabrikanten stellen wel eens de levensduur van de batterij te optimistisch voor. Ze vertellen er ook niet bij hoe je ervoor kunt zorgen dat de batterij het langer volhoudt. Velen zijn immers mooiweerfietsers, die hun tweewieler in oktober in een koude berging plaatsen en hem er in het voorjaar pas weer uit halen. “Al die maanden werd de batterij niet opgeladen. Koude en niet opladen zijn dodelijk voor zo’n batterij. Dan daalt de kwaliteit zienderogen. Maar dat hebben de verkopers er meestal niet bij vermeld, net zomin als de prijs voor een nieuwe batterij. Die bedraagt al makkelijk enkele honderden euro’s.”

Bronnen
NOS, 30 mei 2016: Veel klachten over accu e-bikes
De Morgen, 30 mei 2016: Kwart batterijen van e-bikes na drie jaar kapot
Foto: Gazelle

 

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.