Klanten kampen met overschot aan Gronings gas

gaspit,ivm gas vergroenen,groen gas(toevoegen waterstof)

Frankrijk en een aantal grote bedrijven krijgen meer Gronings gas geleverd dan ze gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Het overschot aan het laagcalorische Groningse gas zetten ze om in hoogcalorisch gas, wat ook uit andere gebieden geïmporteerd kan worden. Dat zou het makkelijker maken om de productie van Gronings gas snel te verminderen. 

Elk jaar krijgt Frankrijk driekwart miljard kubieke meter Gronings gas dat het niet gebruikt, maar omzet naar hoogcalorisch gas. Dat blijkt uit cijfers die de NOS en LocalFocus kregen van het Franse netbeheerder Smart GRT Gaz. Ook grote bedrijven in Nederland zouden te maken hebben met een overschot aan Gronings gas, maar willen daar niets over zeggen tot de onderhandelingen met het kabinet achter de rug zijn.

Rol GasTerra

Twee jaar geleden liet gasgroothandelaar GasTerra weten dat er van omzetting van laag- naar hoogcalorisch gas nauwelijks sprake was. Bijna al het laagcalorische gas uit Groningen zou in die vorm gebruikt worden, en daarom was het volgens GasTerra onmogelijk de productie daarvan te verlagen tot minder dan 24 miljard kuub – de hoeveelheid die Gasunie Transport Services (GTS) nodig achtte om de leveringszekerheid te garanderen. Toenmalig verantwoordelijk minister Kamp volgde die redenatie.

Het bedrijf reageerde daarmee op een voorstel van het Franse energiebedrijf Engie, dat haar afname van Gronings gas wilde reduceren. Het stuitte daarbij op bezwaren van GasTerra, dat de actie als contractbreuk bestempelde.

Auteur: Klaartje Jaspers

2 reacties op “Klanten kampen met overschot aan Gronings gas”

Peter Middelkoop|14.02.18|11:29

Ze vergeten echter 1 ding dat de transport verliezen bijna 90 % zijn om 1 megawatt te transporteren van West naar oost Nederland.
Deze verliezen komen door de warmte in de kabels. Goed voorbeeld alles hangt nog bovengronds.
Dit werkt ook mee met de opwarming van onze aarde. Kijk maar naar de ruimte foto’s.
Dus windmolen – elektrolyse naar waterstof – bestaand ondergrondse leidingen – eindverbruiker die zelf elektra en warmte kan maken. Dit noemen ze een win win proces.

Maarten Kluit|15.02.18|10:28

Een of twee jaar geleden riep Engie ook al dat ze lang niet al hun gas kwijt konden. Zij werden er toen direct door de GasUnie van beschuldigd dat ze op populistische wijze onder contracten uit wilden…

@Peter Middelkoop: Hoe kom je op 90%? Hoe ik ook zoek, ik vind alleen maar waarden tussen de 1% en de 4%. http://eduweb.eeni.tbm.tudelft.nl/TB141E/?elektriciteitstransport-verliezen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.