Klanten van Shell kunnen hun CO2-uitstoot gaan compenseren

Staatsbosbeheer en Shell gaan de komende 12 jaar samenwerken om ruim 5 miljoen bomen te planten in Nederlands bos. Shell investeert daarvoor in totaal 17,4 miljoen euro in het Buitenfonds. Naast deze investering biedt Shell klanten vanaf volgende week de mogelijkheid om hun eigen CO2-uitstoot voor het verbruik van brandstof te compenseren. Vanaf 17 april kunnen klanten die een Shell-station bezoeken CO2-neutraal rijden.

Klanten van Shell-tankstations krijgen vanaf volgende week de mogelijkheid om hun eigen CO2-uitstoot te compenseren. Dat kan door per liter benzine, diesel of LPG 1 eurocent extra te betalen. Het bedrag gaat naar projecten in Peru en Indonesië. Daar worden bomen geplant om de uitstoot van CO2 te compenseren.

Het programma maakt volgens Shell onderdeel uit van de strategie om de wereldwijde klimaatverandering aan te pakken, inclusief het adresseren van de uitstoot van CO2 die ontstaat wanneer klanten haar producten gebruiken. Shell is van plan om hier de komende drie jaar 300 miljoen dollar in te investeren.

“Er is geen kant-en-klare oplossing voor de klimaatverandering. Het vereist een transformatie van de wereldwijde energiehuishouding, van elektriciteitsopwekking tot industrie en transport”, zegt Ben van Beurden, CEO van Shell. “Shell zal haar bijdrage leveren. Investeren in natuurlijke ecosystemen is een van de stappen die we zetten in de transitie naar een CO2-armere toekomst. Dit komt bovenop onze bestaande inspanningen, die uiteenlopen van het verminderen van de CO2-intensiteit van onze olie- en gasactiviteiten tot investeringen in hernieuwbare energiebronnen.”

Belangrijke bijdrage

Het planten van bomen levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van CO2 in de atmosfeer, stelt Sylvo Thijsen, Directeur Staatsbosbeheer. “Bomen spelen een grote rol in het klimaatvraagstuk,” stelt Thijsen. “Niet alleen de aanplant van meer bomen in Nederland is belangrijk, maar ook het duurzaam gebruik van hout zorgt ervoor dat CO2 lang wordt vastgelegd. Daarnaast zijn bomen en bossen belangrijk voor het woon-, werk-, en leefklimaat van heel veel mensen. Ze zorgen voor verkoeling in steden en zijn belangrijk voor het behoud van biodiversiteit.”

Nederland kent momenteel nog geen gecertificeerd systeem van CO2-credits. Staatsbosbeheer en Shell zetten zich samen in om dit gecertificeerde systeem ook in Nederland te realiseren, zodat investeren in de Nederlandse natuur voor meer bedrijven interessant wordt.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

1 reactie op “Klanten van Shell kunnen hun CO2-uitstoot gaan compenseren”

Pat Rick|10.04.19|12:02

Goed initiatief om bomen te planten. Maar het zou ook goed zijn als ze in die landen stoppen met het platbranden van oerwoud voor palmolieplantages.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.