Klaver wil aanvulling op Energieakkoord

28 mei 2015 – Jesse Klaver, de nieuwe fractieleider van GroenLinks, wil dat het Energieakkoord wordt uitgebreid. Grootverbruikers moeten meer energiebelasting betalen en collectieve duurzame energie-initiatieven worden vrijgesteld van energiebelasting.

Dat zegt Klaver in televisieprogramma Pauw. ‘Ik zie het niet zitten om dit kabinet te gaan steunen met één groot plan’, stelt Klaver. ‘Daarvoor staan we te ver af van wat het kabinet graag wil. (…) Maar er is een groot ding dat eraan komt, dat is het stelsel herzien van de belastingen.’

Klaver wil de belastingen vergroenen, om vaart te maken met de aanpak van de klimaatverandering. ‘Het is bizar dat grootverbruikers als Shell minder energiebelasting betalen dan de bakker om de hoek’, stelt hij in Pauw. Er moet een aanvulling op het Energieakkoord komen, vindt Klaver: grootverbruikers gaan meer energiebelasting betalen. Dat geld kan worden gebruikt om duurzame energie te stimuleren. Buurtbewoners die samen duurzame energie opwekken, bijvoorbeeld met een collectieve zonneweide, hoeven over die energie geen energiebelasting te betalen.

Bronnen
Pauw, 27 mei 2015: Jesse Klaver laat GroenLinks in de peilingen stijgen
BNR, 28 mei 2015: Klaver eist aanvulling op Energieakkoord

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.