Klimaat – ‘Britse klimaatwet is goed voorbeeld voor Nederland’

16 augustus 2016De Britse klimaatwet zou een voorbeeld voor Nederland kunnen zijn. De Britse wet beperkt zich tot enkele hoofdpunten. Dat zegt Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij is geen voorstander van een zeer gedetailleerde klimaatwet, zoals de Franse wet.

.

De NRC sprak Pieter Boot van het PBL over de plannen van Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) voor een Nederlandse Klimaatwet.
In november 2015 presenteerden Samsom en Klaver een aanzet voor zo’n wet. Binnen het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt nu op de mogelijkheden van zo’n wet gestudeerd. Aangenomen wordt dat er vóór de verkiezingen geen ontwerp naar de Tweede Kamer zal gaan (de VVD is niet erg happig op zo’n wet) en dat het onderwerp Klimaatwet onderdeel wordt van een nieuw regeerakkoord.

Pieter Boot vertelt de NRC waarom hij liever de Britse Klimaatwet als voorbeeld voor Nederland ziet, dan de Franse.
‘(…) Boot: „De [Britse] wet legt het doel vast: reductie van alle broeikasgassen met minimaal 80 procent in 2050 ten opzichte van 1990. De wet legt ook het proces vast: hoe ga je dat doel bereiken? In het Britse geval is dat door middel van een commissie, de Committee on Climate Change die carbon budgets voorstelt, zwaarwegende adviezen die de regering alleen maar beargumenteerd kan afwijzen.” (…)
Het Franse voorbeeld lijkt voor Nederland minder handig. Daar heeft minister Ségolène Royal van Ecologie en Energie een energiedialoog gehouden en vervolgens alle uitkomsten in de klimaatwet gestopt. „Dat is heel Frans natuurlijk. Zelfs het verbod op plastic zakjes zit in Frankrijk in de klimaatwet. Er staan wel honderd dingen in. Daarmee is het een heel ander soort wet geworden.” (…)
Boot: „Samsom en Klaver moeten het vooral niet te wild maken. Hoe meer ballen je aan de kerstboom hangt, hoe moeilijker het zal zijn om de steun van de Kamer te krijgen. De waarde van zo’n wet ligt in het brede draagvlak.” (…)’

Pieter Boot pleitte in juli (Energiepodium) al voor de invoering van een Klimaatwet, liefst vanuit overleg over een vernieuwde versie van het Energieakkoord.

Landen met een Klimaatwet
2008 Verenigd Koninkrijk
2012 Mexico
2015 Frankrijk
2015 Denemarken
2015 Finland

Noorwegen en Nederland bereiden een wet voor.

Bronnen
NRC, 14 augustus 2016: ‘Klimaatwet moet niet te wild zijn’

Zie ook
FluxEnergie, 24 november 2015: PvdA en GroenLinks komen met klimaatwet
FluxEnergie, 25 november 2015: Reacties op klimaatwet van GroenLinks en PvdA
FluxEnergie, 9 maart 2016: CPB: ‘Plan van PvdA en GroenLinks voor Klimaatwet is erg ambitieus’ 
FluxEnergie, 12 april 2016: Werkgevers én werknemers vinden plannen voor Klimaatwet ‘te ambitieus’
FluxEnergie, 25 april 2016: Jesse Klaver (GroenLinks): ‘We gaan de Klimaatwet aan een meerderheid helpen’
FluxEnergie, 14 juli 2016: Pieter Boot: ‘Laat nieuw Energieakkoord uitmonden in een Klimaatwet’

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.