Klimaat – ‘Niet aanpassen zonder vragen te stellen’

28 juli 2016De snel merkbare veranderingen in het klimaat moeten een aansporing zijn tot snelle aanpassingen als het verhogen van de dijken. ‘Maar we mogen ons niet aanpassen aan het veranderende klimaat zonder vragen te stellen’, zegt Jan Mertens van de Belgische Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.

In het Belgische weekblad Knack maakt Jan Mertens (Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en lid van de Denktank Oikos) zich op twee niveaus zorgen over hoe we ons aanpassen aan het veranderende klimaat.

Uit zijn bijdrage in Knack
‘(…) Schade door extreme weersomstandigheden, het wordt het ‘nieuwe normaal’. Hoog tijd dat we ons aanpassen. Niet gewoon aanpassen aan het weer, maar wel aan het idee dat er nood is aan systemisch denken en handelen. (…) Het oude ‘normaal’ was dat dit soort extreem weer erg uitzonderlijk was. (…) Het ‘nieuwe normaal’ stelt ons voor grote uitdagingen. We kunnen andermaal doen alsof het ’tijdelijk’ of ‘eenmalig’ of gewoon ‘vervelend’ is, of we kunnen werk maken van een andere manier van beleidsvoering die men tegenwoordig als ’transformatief’ omschrijft. Je kunt het oplossen zoals vroeger: zandzakjes bij leggen, en hopen dat dat zal volstaan. Je kunt kiezen voor ‘iets meer’, maar zonder fundamentele vragen te stellen, en dat komt dan neer op iets hogere dijken bouwen. Of je kunt de manier waarop je een stad ontwerpt fundamenteel gaan herdenken. (…)
Er is dus dringend nood aan een adaptatiebeleid dat het nieuwe normaal ernstig neemt en het niet langer ‘verzandzakt’. Laten we echter oppassen dat we ons niet gewoon aanpassen aan dat veranderende klimaat zonder vragen te stellen bij wat we als gangbaar zijn gaan beschouwen. Het beste beleid om de gevolgen van klimaatverandering onder controle te kunnen houden is nog steeds een drastische reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Er is op het vlak van adaptatie meer dan een wereld van verschil tussen 1 of 3 graden. Laten we ons vooral aanpassen aan het idee dat onze manier van beleid voeren fundamenteel anders moet. (…)
Het mag allemaal wat meer zijn en sneller gaan, maar het is alleszins een betere weg naar een veilige wereld dan wat mensen als Donald Trump en Theresa May voor ogen hebben. Klimaatproblemen aanpakken door het klimaat- of milieudepartement te sluiten is als hopen dat je voeten niet nat zullen worden terwijl je al in de zee staat bij de opkomende vloed. (…)’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.