Klimaat: ‘Overheid moet direct ingrijpen en de superrijken moeten betalen’

9 mei 2016 – Op de opiniepagina van De Volkskrant doet de filosoof Stephan Huijboom een beroep op de overheid om omwille van het klimaat ‘per direct’ in te grijpen.

Huijboom verzet zich tegen de opvatting dat we door ‘groener’ te consumeren ons ‘uit de ecologische crisis zouden kunnen consumeren’. Hij schrijft onder de kop: ‘Laat superrijken per direct opdraaien voor ecologische crisis’.

Uit de opiniebijdrage in De Volkskrant
‘(…) Niet iedereen kan zich een elektrische auto en biologisch eten veroorloven. Zo’n verhaal legt ons collectieve lot in de handen van welgestelde consumenten in plaats van geëmancipeerde burgers, en wijst intussen vermanend naar minder koopkrachtigen. Het suggereert bovendien dat de politiek de maatschappij niet fundamenteel hoeft te veranderen, wat een breder potentieel besef van politieke urgentie ondermijnt. Het is onmogelijk om met kleine individuele (koop)gedragsveranderingen binnen drieënhalf decennium de resterende 94,5 procent van ons energieverbruik te verduurzamen. Die boodschap leidt af van wat werkelijk moet gebeuren.
De overheid moet per direct ingrijpen. Het openbaar vervoer moet worden genationaliseerd en gratis worden. We moeten reusachtige nationale windmolenparken op zee bouwen. Het energiezuinig maken van huizen moet veel meer gesubsidieerd worden. En het belangrijkste van alles: Jan Modaal betaalt geen cent. Hij draaide al onterecht op voor de economische crisis. Voor de ecologische crisis mogen de vervuilende (super)rijken en het grootbedrijf zo veel mogelijk opdraaien. We leven nog steeds op een prachtige planeet. Over een paar decennia weten we of het ons gaat lukken om dat de komende millennia zo te houden.Groen consumentisme gaat ons niet helpen. Het is hoog tijd dat de overheid ingrijpende maatregelen neemt. (…)’

Bronnen
De Volkskrant, opiniepagina, 9 mei 2016: Laat superrijken per direct opdraaien voor ecologische crisis (via Blendle)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.