‘Het klimaat staat er nog slechter voor dan we dachten’


1 mei 2017
Afgelopen vrijdag gaf de NRC een zorgwekkende klimaatboodschap door van John P. Holdren, de belangrijkste wetenschapsadviseur van Obama. Hij maakt duidelijk dat het in Parijs afgesproken maximum van twee graden voor voor de opwarming van de aarde te veel is en dat we nu al (bij 1 graad stijging) in de gevarenzone zitten. FluxEnergie geeft de integrale tekst van de lezing van Holdren.

.

John P. Holdren (Harvard University): ‘We zitten nu al in de gevarenzone’

Uit het bericht van de NRC
‘(…) De maximale gemiddelde temperatuurstijging van twee graden Celsius boven het pre-industriële niveau, zoals we wereldwijd hebben afgesproken, [is]  niet ‘veilig’. De huidige stijging is ongeveer 1 graad Celsius en nu al lopen we gevaar. Die twee graden zijn niet meer dan een rond getal waarover deskundigen het begin deze eeuw eens zijn geworden. Alleen maar omdat we dachten dat we niet in staat waren op een minder hoge temperatuurstijging uit te komen. (…)
De verwachte schade [zal]  veel kleiner zijn als alle landen op de wereld tot een snellere en verder gaande vermindering van hun uitstoot komen. (…) Deze moet gepaard gaan met manieren om CO2 te ‘recyclen’ (bij voorbeeld in kassen) en/of op te slaan in oude gasvelden. Dat is technisch mogelijk, maar er moet nog veel gebeuren om die techniek ook op grote schaal toe te passen. (…) Het goede nieuws is dat door slimme maatregelen de uitstoot de afgelopen jaren verminderd of afgevlakt is. En in december 2015 hebben in Parijs bijna 200 landen zich verbonden tot een uitstootreductie volgens nationaal bepaalde doelstellingen. Maar het zal moeilijk worden om de Parijse afspraken tot 2025-2030 na te komen. En dat is nog maar het begin. (…)’

John P. Holdren is hoogleraar milieuwetenschap aan Harvard University en was van 2009-2017 directeur van het bureau voor wetenschaps- en technologiebeleid van het Witte Huis. In die functie was hij de belangrijkste wetenschapsadviseur van ex-president Obama.
De NRC publiceerde een bewerkte en vertaalde versie van zijn lezing ter afsluiting van een wetenschappelijk congres over klimaatverandering aan Princeton University op 4 april 2017.
Hieronder geeft FluxEnergie een link naar de volledige tekst van de lezing.
FluxEnergie berichtte op 10 april over het congres in Princeton (Verontrustende berichten uit Princeton: ‘Opwarming aarde minstens 3 graden. Doel van Parijs onhaalbaar.’)

Public & policy-maker education and policy/political activism
Holdren komt met een opmerkelijk advies aan hemzelf en zijn collega-klimaatwetenschappers: ‘Tithe 10% of our time to public & policy-maker education and policy/political activism’.

Bronnen
NRC, opiniebijdrage John P. Holdren, 28 april 2017: Het klimaat staat er nog slechter voor dan je denkt
Lezing John P.Holdren (integrale tekst), 4 april 2017: Climate-Change Challenge Today: Some Thoughts on Science & Policy (with good news and bad news on each) (pdf, 7 pagina’s)
Zie ook
FluxEnergie, 10 april 2017: Verontrustende berichten uit Princeton: ‘Opwarming aarde minstens 3 graden. Doel van Parijs onhaalbaar.’
Illustratie: Greenpeace/Shelby Connor
Portretfoto Holdren: Wim Turkenburg

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.