Klimaat – ‘We hebben totale omwenteling van ons denken nodig’

16 augustus 2016We kunnen de klimaat- en vele andere problemen alleen het hoofd bieden als we een ‘totale ontwenteling van ons denken’ durven aan te gaan. Dat vindt de Franse techniekfilosoof Bernard Stiegler.

Stiegler was in Nijmegen waar hij aan de Radboud Universiteit in debat ging met de Duitse filosoof Peter Sloterdijk.
Stiegler heeft op 26-jarige leeftijd vijf jaar in de gevangenis gezeten wegens een reeks bankovervallen. In de gevangenis ging hij filosofie studeren. Nadat hij zijn straf had uitgezeten werd hij programmadirecteur van het Collège International de Philosophie.
Het dagblad Trouw sprak met hem.

Uit het artikel van Trouw
‘(…) We veranderen het klimaat, tasten de biodiversiteit aan, vervuilen de oceanen. Natuurlijk hebben we windmolens en zonnepanelen nodig en dienen we onze ecologische voetafdruk te verkleinen, maar met minder dan ‘een totale omwenteling van ons denken’ kunnen we niet het hoofd bieden aan de problemen van het ‘Antropoceen’, het tijdperk waarin de mens de bepalende factor is op aarde, meent Bernard Stiegler. (…) Niet alleen onze planeet is ziek, haar bewoners zijn dat evenzeer, beweert Stiegler. We zijn vervreemd van onszelf, van ons werk, van onze maatschappij en van onze kinderen. (…) “De oorzaak van onze ziekte en die van onze planeet is onze economie, die is gebaseerd op ongeremde consumptie. Dat leidt tot een verspillingseconomie. (…)
“Ondanks alles is Europa nog steeds de rijkste regio ter wereld. We hebben geld en mensen, maar we hebben geen project. Laat Europa terugkeren naar waar het goed in was: ideeën creëren en uitvoeren. Ons hoogtepunt was de Verlichting. Vandaag leven we natuurlijk niet meer in de achttiende eeuw, maar we moeten weer wetenschappers, kunstenaars, wetgevers en ondernemers voortbrengen met een visie. (…)’

Bronnen
Trouw, 7 augustus 2016: ‘Het westerse kapitalisme is een ziekte’ (via Blendle)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.