‘Klimaatakkoord kleurt de beurzen groen’

17 december 2015 – De Financiële Telegraaf noemt het klimaatakkooord van Parijs ‘goed nieuws voor duurzaam beleggen’. De krant laat adviseurs aan het woord die een duidelijke nieuwe trend zien. En MO Mondiaal Nieuws meldt: ‘Klimaatakkoord kleurt de beurzen groen’.

Uit het bericht van De Telegraaf
‘(…) “Mede door de klimaattop zal er meer geld gaan naar duurzaamheid en zal innovatie op dat gebied aangejaagd worden”, verwacht Jochen Harkema van het ING Investment Office.
Meer in het algemeen noemde Harkema onder meer vastgoedfonds Klépierre (“veel gebouwen hebben een duurzaamheidscertificaat, wat bij verkoop vaak een hogere prijs oplevert”) en verzekeraar Allianz (“ze financieren bijvoorbeeld geen kolenactiviteiten meer”) als voorbeelden van interessante bedrijven.
Duurzaam beleggen zet door als trend, zegt Harkema. “Na een dip in 2011 is het duurzaam belegde vermogen in Nederland verdubbeld. Voor een deel is dat koerswinst, maar voor een deel zijn er ook meer mensen duurzaam gaan beleggen.” (…)’

‘Klimaatakkoord kleurt de beurzen groen’
MO Mondiaal Nieuws heeft een vergelijkbare boodschap: ‘De aandelen in hernieuwbare energie stijgen flink, terwijl fossiele brandstoffen en met name steenkool klappen krijgen.’

Uit het bericht van MO Mondiaal Nieuws
‘(…) Er is weinig twijfel dat het klimaatakkoord van Parijs een probleem vormt op lange termijn voor veel Europese oliebedrijven’, schreven analisten van Morgan Stanley maandag in een aanbeveling. Ook hun collega’s bij Credit Suisse zien een gelijkaardige invloed.
Het duidelijke gevolg is dat de energiebalans op termijn zal verschuiven van fossiele brandstoffen naar een mix van nucleaire en hernieuwbare energie – zon en wind’, schrijven ze.
Vooral steenkool, de meest klimaatonvriendelijke bron van energie, komt nu onder vuur. Peabody Energy, de grootste steenkoolproducent ter wereld, zag zijn waarde op de beurs maandag met 13 procent dalen. (…)’

 

Bronnen
De Telegraaf, 16 december 2015: ‘Klimaatakkoord steunt duurzaam beleggen’
MO Mondiaal Nieuws, 16 december 2015: Klimaatakkoord kleurt de beurzen groen
Foto: still uit video Euronext

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.