‘Klimaatlabel’ is een initiatief van facebookgroep Nederlandse Klimaatbeweging

‘Klimaatlabel’ is een initiatief van facebookgroep Nederlandse Klimaatbeweging

7 februari 2017De onduidelijkheid over de initiatiefnemers achter het ‘Klimaatlabel Politiek’ is door de makers opgeheven: het is een initiatief vanuit de facebookgroep ‘de Nederlandse Klimaatbeweging’. Ze melden dit naar aanleiding van het bericht van gisteren over het ‘Klimaatlabel’ voor politieke partijen.

Leo van Lierop over Klimaatlabel: ‘Geen organisatie, maar een hechte groep enthousiaste mensen’

Uit een mailtje van inititatiefnemer Leo van Lierop
‘(…) Het klimaatlabel is een initiatief van De Nederlandse Klimaatbeweging. Wij zijn geen organisatie, maar een hechte groep enthousiaste mensen.
Voor de verkiezingen zijn een groep van 10 mensen regelmatig bij mekaar gekomen. Online staan we in nauw contact met elkaar, en dit heeft mede het klimaatlabel vorm gegeven.
Voor het label zijn de meest in het oog springende stemmingen meegenomen. Dubieuze stemmingen als Groningen werden vermeden (doe je het voor het klimaat of voor Groningen?), vleestaks (doe je het voor dieren of voor het klimaat?).  Als samensteller van het label, kan ik zeggen dat na 50 stemmingen geteld te hebben de trend niet meer veranderde. Wat mij zegt dat dit label redelijk robuust is.
Na de verkiezingen gaan we door met het label door en gaan we het waar nodig nog verbeteren. (…)’

De Nederlandse Klimaatbeweging
‘De Nederlandse klimaatbeweging’  (‘Wij zijn niet te stoppen, klimaatverandering wel’) is een besloten facebookgroep, waar je lid van moet worden om de discussie te bekijken en berichten en reacties te plaatsen. De groep heeft nu bijna 2.500 leden.
Een lid op hun blog over de beweging:
‘(…) De Nederlandse klimaatbeweging wordt niet geleid door één persoon of één organisatie. Het is een platform met verschillende mensen die het faciliteren. Hierdoor kan het zich enorm uitbreiden over verschillende onderwerpen en acties. Dat maakt het prettig om aan te sluiten bij de activiteiten waar jij je thuis bij voelt of interesse in hebt. (…) Het is een prettige club, met één gezamenlijk doel, namelijk klimaatverandering tegengaan. Maar iedereen heeft hun eigen manier, waardoor je een hele diverse groep leert kennen en altijd terecht kan met een vraag of onderwerp. Het is ook prettig als je groep/organisatie-loos bent, want je kan er altijd terecht. (…)  Zonder dat je gebonden bent aan iets, ben je een onderdeel van een groter geheel en dat voel je ook. Juist hier word je niet raar aangekeken als je een veganist bent, tegen TTIP bent, dat je voor klimaatactie bent of een ervaren rot bent met burgerlijke ongehoorzaamheid. (…)’

De groep organiseert ook trainingsweekenden om in Nederland de klimaatbeweging ‘slimmer, groter, hechter en sterker’ te maken. Ze worden georganiseerd door vrijwilligers van Milieudefensie, Greenpeace Nederland, Transitie Nederland en Fossielvrij Nederland.

#kiesklimaat 
Van Lierop meldt dat de Nederlandse Klimaatbeweging ook achter Kies Klimaat zit. (‘#kiesklimaat is een partij-onafhankelijke actie, die stemmers, politiek en journalistiek oproept om klimaat een prominente plek te geven in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Het nieuwe kabinet kan niet doorgaan met het fossiele beleid van het vorige!’).
#kiesklimaat is een ander initiatief dan Kies voor Klimaat (zie FluxEnergie, 30 januari 2017: Campagne: ‘Zorgen maken over klimaatverandering is niet links of rechts’).

Bronnen
Mail van de Nederlandse Klimaatbeweging
Facebookgroep De Nederlandse Klimaatbeweging
De Nederlandse Klimaatbeweging, blog
#kies klimaat (twibbon)
#kiesklimaat (twitter)
Zie ook
FluxEnergie, 6 februari 2017: ‘Klimaatlabel’ voor politieke partijen – ‘GroenLinks als enige 100% groen’
Grote foto: Tweede Kamer
Portretfoto: Twitter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.