Klimaatmaatregelen kunnen huishoudens 60 euro per maand extra kosten

Martien Visser: ‘Onze CO2-emissie is in maart met 1 Mton gedaald ‘

Maatregelen die het kabinet neemt om minder CO2 uit te stoten, zouden huishoudens in 2030 tussen de 50 en 60 euro per maand kunnen gaan extra kosten. Dat blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving op verzoek van de NOS. 

Het bedrag zou nog wel iets lager kunnen uitvallen als de politiek ervoor kiest om bedrijven zwaarder te belasten dan nu, meldt NOS. Ook kan de regering ervoor kiezen om de kosten niet gelijkmatig over alle huishoudens te verdelen, maar rijke mensen meer te laten betalen.

5 tot 6 miljard

Het kabinet wil dat in 2030 de helft minder CO2 wordt uitgestoten. Naast maatregelen als minder fossiele energieopwekking en meer inzetten op duurzame energie, zijn er ook maatregelen in en rond het huis nodig. Huizen moeten beter geïsoleerd en apparaten en auto’s moeten zuiniger worden. Alles bij elkaar zal dit ertoe leiden dat in 2030 Nederland tussen de 5 en 6 miljard euro extra uitgeeft aan klimaatmaatregelen.

Eigenlijk hebben we geen keuze, vertelt Robert Koelemeijer van het Planbureau voor de Leefomgeving. “Je moet je goed realiseren dat klimaatverandering ons sowieso geld gaat kosten. En nietsdoen is duurder dan ingrijpen.”

Migrantenstromen

Als we niets doen zal het klimaat sterker veranderen, zegt Koelemeijer. Daardoor nemen weersextremen toe en ontstaan spanningen in de wereld met mogelijk migrantenstromen tot gevolg, is zijn verwachting. De inschatting is dat de kosten van de gevolgen daarvan nog hoger zullen zijn.

De kosten zullen na 2030 nog overigens nog verder oplopen. “Pas als we de hele energietransitie hebben gehad, en bijvoorbeeld alle woningen zijn geïsoleerd en alle windparken op zee gebouwd, dan zullen de kosten wel weer gaan dalen”, aldus Koelemeijer tegenover NOS.

Auteur: Nadine Kieboom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.