Klimaattop Noord: waterstofstations, zonnepanelen en zero-emissietreinen

Gezocht: vijf Groningse dorpen of wijken die energieneutraal willen worden

Waterstoftankstations en zonnepanelen plaatsen langs wegen in Noord-Nederland, het aantal laadpalen voor elektrische auto’s flink uitbreiden in de provincies Groningen en Drenthe en zero-emissietreinen inzetten op het noordelijke spoor. Dat zijn enkele van de intenties zijn uitgesproken op de Klimaattop Noord, die afgelopen week in Groningen gehouden is.

De Klimaattop Noord is een initiatief van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het samenwerkingsverband New Energy Coalition. Het is een opvolging van de Nationale Klimaattop, die vorig jaar in Rotterdam gehouden werd. Doel van de top is afspraken maken over het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Een aantal waterstoftankstations bouwen in Noordelijk Nederland, verschillende partijen beloofden zich hier voor in te gaan zetten. Onder deze partijen zijn Gasunie, tankbedrijven Pitpoint en Green Planet, en autofabrikanten Toyota en Hyundai.

Zonnepanelen

Rijkswaterstaat gaf aan samen met lokale overheden en marktpartijen de mogelijkheden te verkennen voor het plaatsen van zonnepanelen op de A37 tussen Hoogeveen en Emmen. En de provincies Groningen en Drenthe spraken af 1000 extra laadpalen voor elektrische voertuigen te gaan plaatsen.

OV-bedrijf Arriva en treinfabrikant Stadler tekenden een overeenkomst voor de bouw van achttien zero emissie-treinen. Arriva gaf ook aan dat de bestaande vloot van 51 treinen uitgerust wordt met geavanceerde batterijpakketten voor het opslaan van remenergie.

Foto: Provincie Groningen

Auteur: JanPieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.