‘Klimaatverandering is geweld van mensen tegen mensen’

17 augustus 2015 – We moeten klimaatverandering zien als een vorm van geweld. ‘Geweld op wereldschaal, tegen plaatsen, soorten én mensen’, betoogt de Amerikaanse essayiste Rebecca Solnit.

Klimaatverandering is geen natuurgeweld of een tragedie die ons domweg overkomt. De Amerikaanse essayiste Rebecca Solnit betoogt in De Correspondent waarom we klimaatverandering als een vorm van geweld moeten zien. Geweld van mensen tegen mensen. En als geweldplegers noemt zij onder andere ‘de fossielebrandstofbaronnen’.

Uit het essay op De Correspondent
‘(…) Klimaatverandering is antropogeen – zij wordt veroorzaakt door mensen, waarbij sommigen een veel grotere rol spelen dan anderen. (…) Als je heel rijk bent, kun je je op industriële schaal aan geweld bezondigen, zonder dat je daarbij je handen letterlijk vuil hoeft te maken. Je kunt bijvoorbeeld een sweatshop bouwen in Bangladesh en meer mensen de dood in jagen dan een ‘ambachtelijke’ massamoordenaar ooit voor elkaar heeft gekregen, of je kunt de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen van het in de wereld brengen van gifstoffen of onveilige machines – iets wat fabrikanten iedere dag doen. Als je de leider van een land bent, kun je een oorlog beginnen en honderdduizenden of miljoenen mensen laten sneuvelen. En de nucleaire supermachten – de Verenigde Staten en Rusland – hebben anno 2015 nog steeds de mogelijkheid om behoorlijk wat leven op aarde te verwoesten. Dat geldt ook voor de fossielebrandstofbaronnen. (…) Klimaatverandering is geweld op wereldschaal, tegen plaatsen, soorten én mensen. Als we het fenomeen eenmaal bij de naam noemen, kunnen we eindelijk beginnen een echt gesprek te voeren over onze prioriteiten en waarden. Want de opstand tegen de meedogenloosheid begint met een opstand tegen de taal die deze meedogenloosheid verhult. (…)’

 

Bronnen
De Correspondent, 17 augustus 2015: Klimaatverandering is een vorm van geweld

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.