COP21 – KNMI blijft erbij: ‘Code oranje voor het klimaat’

KNMI blijft erbij: ‘Code oranje voor het klimaat’

24 november 2015 – ‘Code oranje voor het klimaat’, was dit weekeinde de boodschap van het KNMI. ‘Het KNMI gaat over de schreef’, zeiden critici. Maar het KNMI vindt zeker niet dat e boodschap te zwaar is aangezet. Dat bleek gisteren toen het KNMI zijn verhaal op de eigen website nog eens dunnetjes over deed.

Uit het bericht van het KNMI
‘(…) Jarenlang klimaatonderzoek toont aan dat de opwarming van de aarde onverminderd doorgaat. Het is de wetenschappelijke basis voor de VN-klimaattop in Parijs (COP21) waar van 30 november tot 11 december ruim 190 landen onderhandelen over maatregelen die klimaatverandering moeten inperken.
Net als vorig jaar is 2015 ook op weg het warmste jaar te worden dat ooit gemeten is. De afgelopen jaren zijn tevens de gevolgen van klimaatverandering al te ervaren. Niet alleen ver weg zoals smeltend zeeijs op de Noordpool en verdroging van het binnenland van Australië; ook in Nederland is klimaatverandering merkbaar. Zoals extreme neerslag, uitzonderlijk warme novemberdagen, minder vorst.

Schermafdruk 2015-11-23 21.10.45Nederland is als deltaland in een gematigd zeeklimaat kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De zeespiegel stijgt, de watertoevoer in de grote rivieren wordt grilliger en de neerslaghoeveelheden veranderen.Het KNMI heeft met de KNMI’14 Klimaatscenario’s in kaart gebracht wat het betekent voor Nederland als het warmer wordt zodat er gericht maatregelen kunnen worden genomen. De Deltacommissaris neemt deze klimaatscenario’s mee in het Deltaprogramma.
Het globale beeld van de KNMI’14 Klimaatscenario’s: Nederland krijgt de komende eeuw te maken met gemiddeld hogere temperaturen, veranderende neerslagpatronen en een stijgende zeespiegel. De kans op hittegolven in de zomer neemt toe en neerslagextremen zullen vaker voorkomen. Een temperatuurstijging van twee graden leidt al tot een verhoging van 30 procent van de intensiteit van stortbuien in de zomer. Door de extremere neerslag zal het waterpeil in de grotere rivieren in de winter en het voorjaar toenemen.
Uit onderzoek van Deltares en KNMI blijkt dat het waterpeil in de Rijn en de Maas fors kan stijgen. In alle klimaatscenario’s wordt het in de stroomgebieden van deze grote rivieren veel natter, met name in de winter.
Als de CO2-uitstoot met een akkoord in Parijs fors kan worden beperkt, zal de temperatuurstijging op de warmste dagen in de zomer ruim twee graden bedragen. Zo niet dan zal de zomertemperatuur aan het eind van deze eeuw gemiddeld 5 graden hoger zijn, wat uiteraard grotere gevolgen heeft. (…)’

Bronnen
KNMI, 23 november 2015: Code oranje voor klimaat
KNMI over KNMI’14-klimaatscenario’s (gecorrigeerde versie)
Foto: Wageningen UR
Zie ook
FluxEnergie, 23 november 2015: COP21 – KNMI: code oranje voor klimaat
FluxEnergie, 23 november 2015: COP21 – ‘KNMI gaat over de schreef met klimaatwaarschuwing’

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.