KNMI: ‘Meer hittegolven in Nederland’

KNMI: ‘Meer hittegolven in Nederland’

27 januari 2017 – Het KNMI onderschrijft de conclusies van het rapport van het Europese Milieuagentschap (EMA) over het klimaat in Europa. ‘Meer hittegolven en problemen door warme nachten in de stad, niet alleen rond de Middellandse Zee maar nadrukkelijk ook in en rond Nederland.’

Dat het KNMI het EMA-rapport onderschrijft is overigens niet zo gek: het EMA-rapport is onder andere gevoed met KNMI-kennis.
Uit een bericht van het KNMI
‘(…) De opwarming van de aarde leidt tot verhoogde risico’s op hittegolven en droge episoden, en de temperatuur op de warmste dagen en nachten stijgt in de scenario’s meer dan de gemiddelde opwarming. Omdat in steden de temperatuur vaak hoger ligt dan in landelijk gebied (stedelijke hitte-eiland) is de impact van deze hete en droge dagen in steden groter.

Voor dit rapport is onder andere gebruik gemaakt van de KNMI Klimaatscenario’s en de Klimaateffectatlas. De bevindingen zijn dan ook consistent met onderzoek en publicaties van het KNMI. Ook in bevindingen over de risico’s van overstromingen, wateroverlast en zeespiegelstijging herkent het KNMI zich.

Met dit rapport van de EMA en de periodiek uitgebrachte KNMI klimaatscenario’s kunnen we in Nederland inspelen op de recente ontwikkelingen en inzichten. De volgende editie KNMI klimaatscenario’s, die rond 2021 wordt verwacht, zal veel gedetailleerder ingaan op de risico’s die zich afspelen in het stedelijk gebied. Naast het stedelijk hitte-eiland effect zullen ook luchtkwaliteit, wateroverlast en overstromingsrisico’s in stedelijke gebieden in die scenario’s worden opgenomen. (…)’

Bronnen
KNMI, 26 januari 2017: KNMI herkent zich in rapport Europees Milieuagentschap 
Zie ook
FluxEnergie, 26 januari 2017: Klimaatverandering heeft steeds meer gevolgen in Europa
KNMI, over klimaatscenario’s
Foto: KNMI

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.