‘Australië nog tot zeker 2020 last van lage kolenprijs’

10 februari 2016De prijs voor kolen is en blijft laag, tot zeker 2020. Dat voorspelt de Australische hoogleraar economie John Rolfe. De boodschap komt op een moment dat de mijnindustrie in Australië en daarbuiten worstelt en er veel banen op het spel staan. 

Rolfe, hoogleraar aan de universiteit van Queensland, stelt dat niemand twee jaar geleden de lage prijzen voor fossiele energiebronnen had kunnen zien aankomen. Hij verwacht nog zeker vier jaar een lage prijs voor kolen. Dus nog vier jaar grote problemen voor de al noodlijdende kolensector.

Uit het bericht van de Guardian
‘(…) The report, by mining sector analysts Wood Mackenzie, found a third of Queensland coalmines are running at a loss and more than half of the mines producing thermal coal for power stations are in the same position. (…)’

De Indiase multinational Adani bevroor vorige week de investeringen in de Carmichael mijn, de grootste Australische kolenmijn die in de planning zit. De plannen worden opnieuw overwogen als de kolenprijs weer aantrekt.

De Queensland Resources Council (QRC) vreest voor een verlies van 21 duizend banen of meer in de sector die nu ongeveer 60 duizend banen oplevert. De QRC lobbiet voor verlaging van de kosten die de mijnbouwbedrijven aan de overheid van Queensland moeten betalen. Veel kans op een positief antwoord maken ze niet.

Uit een bericht van de Courier Mail
‘(…) “My government is not in the business of giving money to private enterprise, we’ve made that very clear,” Ms Palaszczuk [premier van Australische kolenstaat Queensland] said. (…)’

Bronnen
The Guardian, 8 februari 2016: Coal price won’t improve for years and mining downturn will last: professor
The Guardian, 4 februari 2016: Adani freezes investment in Carmichael mine until world coal price recovers
The Courier Mail, 9 februari 2016: Qld premier to discuss coalmine relief

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.