Koning bezocht gisteren gedupeerden aardbevingen

15 september 2016Terwijl in Den Haag het gasdebat gaande was, bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan gedupeerden van de aardbevingen.

Uit een bericht van de Provincie Groningen
‘(…) Koning Willem-Alexander heeft op woensdag 14 september een bezoek gebracht aan het dorp Leermens. In het dorpshuis ‘Aig’n Heerd’ sprak hij met inwoners over de problemen in het aardbevingsgebied. Ook kreeg de koning een rondleiding door het dorpshuis, dat op dit moment aardbevingsbestendig wordt gemaakt. Commissaris van de Koning René Paas vergezelde hem tijdens het werkbezoek.

Vierde ontmoeting
In Leermens voerde de koning, behalve met inwoners, ook gesprekken met de burgemeesters van Loppersum en Eemsmond en vertegenwoordigers van organisaties uit het gebied, zoals de stichting Oude Groninger Kerken. Het was de vierde keer dat de koning deze groep mensen trof. Eerder waren er ontmoetingen in Uithuizermeeden (20 juni 2015), Middelstum (15 april 2014) en Dorkwerd (4 april 2013).

Voortgang
Tijdens zijn bezoek sprak de koning ook met de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders en vertegenwoordigers van de Groninger Bodembeweging. De koning werd onder meer bijgepraat over de voortgang van de versterking van de woningen in het gebied.

Historisch pand
Het dorpshuis ‘Aig’n Heerd’ stamt uit 1908 en is sinds 1972 in gebruik als ontmoetingsplek voor bewoners van Leermens. In januari 2016 is het pand onbruikbaar verklaard, na ernstige schade te hebben opgelopen door de aardbevingen. Sindsdien worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd om het dorpshuis aardbevingsbestendig te maken. (…)’

Bronnen
Provincie Groningen, 14 september 2015: Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan dorpshuis Leermens

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.