Koning Willem-Alexander opent duurzame waterstofinstallatie

Koning Willem-Alexander heeft woensdag in het Groningse Veendam de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie geopend. De installatie vormt de start van een toekomstige waterstofketen, waarin groene energie wordt geconverteerd, opgeslagen en getransporteerd naar afnemers.

Tijdens het bezoek kreeg de Koning verschillende waterstoftoepassingen te zien op het gebied van de industrie en de mobiliteitssector. De waterstofinstallatie zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal toepast. Het doel van Gasunie is om waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

Essentiële bouwsteen

‘Waterstof is een essentiële bouwsteen van de toekomstige energievoorziening”, stelt Han Fennema, CEO van Gasunie. “De waterstofinstallatie HyStock is eerste concrete stap om met de hele keten, van productie tot gebruik, gezamenlijk de schouders te zetten onder de noodzakelijke verdere opschaling van duurzame waterstof. Richting 2030 kunnen wij een deel van onze bestaande infrastructuur geschikt maken voor het transport en de opslag van waterstof.”

Omdat waterstof naar verwachting gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden getransporteerd en opgeslagen kan worden, kan het een grote rol spelen als schone energiedrager voor de industrie, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Het omzetten van stroom naar waterstof is een manier om verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op de vangen.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

3 reacties op “Koning Willem-Alexander opent duurzame waterstofinstallatie”

Pat Rick|27.06.19|16:31

Goed initiatief wat zo groot mogelijk uitgerold moet worden. Hiervoor moet men mikken op een laag mogelijk prijs per energie-eenheid.

Bas Smouter|03.07.19|14:12

De katholieke universiteit uit Leuven heeft eind vorig jaar een waterstof zonnepaneel ontwikkeld, die per 1,5m2 per dag 250 liter waterstof uit de buitenlucht maakt. Het is gemaakt van overal verkrijgbare, makkelijk en goedkoop te produceren materialen, en 25 panelen dekken de totale energie behoefte van een woning per haar. In België mag men als consument lokaal waterstof opwekken. In Nederland nog niet.

Bas Smouter|03.07.19|14:19

In België is op de Katholieke Universiteit van Leuven een zonnepaneel ontwikkeld, dat direct uit buitenlucht Waterstof opwekt. Goedkoop te produceren, geen kostbare materialen, en 250 liter per 1:5 m2 paneel. Zodat “ uitvindingen gedaan op deze Katholieke Universiteit tot een directe zegen voor de samenleving zijn”. Helaas verbied Nederland dat individuen zelf waterstof opwekken, terwijl dit wel gelegaliseerd is in België. Een Nederlandse schipper die zelf waterstof opwekte werd gepakt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.