‘Koper wordt onvoldoende geïnformeerd over financiële risico’s NoM-woning’

26 augustus 2016Jan Willem Zwang (Greencrowd) is bang voor financiële ongelukken voor kopers van nul-op-de-meter-woningen. Het zou zelfs wel eens ‘de woekerpolis van 2020’ kunnen worden. ‘Al dan niet bewust wordt de koper onvoldoende geïnformeerd over de financiële risico’s’. 

Uit een column van Jan Willem Zwang op Greencrowd
‘(…) Een NoM-woning is in ieder geval een stuk duurzamer dan een ‘normale’ woning, dus wat mij betreft mogen alle woningen omgebouwd worden tot NoM-woningen, zeker wanneer ze ook nog worden uitgerust met een accupakket.

Waarom dan toch zo’n boude stelling?
Omdat ik vind dat in heel veel projecten waar NoM-woningen worden verkocht, al dan niet bewust, de koper onvoldoende wordt geïnformeerd over de mogelijke financiële risico’s van het huidige NoM-concept.

In de eerste plaats, maar dat is een open deur, is er het aangekondigde aanpassen van het salderen in 2020. Tegen die tijd zit er hopelijk een ander kabinet en blijft salderen wellicht zoals het is, maar feit is dat het huidige kabinet heeft gemeld dat salderen wordt aangepast. Het aanpassen van de huidige salderingsmethodiek kan grote gevolgen hebben voor de energierekening van de NoM-woning. Wanneer net als bij aansluitingen groter dan 3 > 80 Ampère alleen nog maar fysiek gesaldeerd kan worden bij gelijktijdigheid, gaat zo’n 85% van het belastingvoordeel verloren en staan er opeens een paar nullen op de meter, maar wel voor de komma.

In de tweede plaats is er de ontwikkeling van de energieprijs. Gas en elektriciteit zijn fors goedkoper geworden en dit zet de komende jaren nog zeker door. Voor energieverbruikers is dit prima: de energierekening wordt er immers lager door. Maar wat als jij nu net € 25.000,- meerwerk uit hebt laten voeren om geen standaard-EPC-woning te laten bouwen maar een NoM-woning? Wat doet dat dan met je “terugverdientijd” van je meerinvestering ten opzichte van de “op basis van het CBS is de gemiddelde energieprijsstijging over de afgelopen tien jaar 7% per jaar”? Precies: die wordt opeens een heel stuk langer.

En wat dacht je van het risico van negatieve elektriciteitsprijzen? Gegarandeerd dat deze zich in Nederland ook voor gaan doen. En reken maar dat energiebedrijven dit door gaan rekenen want kijk maar eens wat de banken op dit moment doen met de rente en het gros van de grote energiebedrijven kun je een op een vergelijken met banken. Wanneer zijn de energieprijzen nu al negatief? Wanneer het een beetje waait en… Inderdaad: wanneer het lekker zonnig is. Daar ga je dan met je extra panelen die opeens invoeden tegen een negatieve prijs.

In de derde plaats is er dan ook nog eens het klimaat. Critici kunnen zeggen wat ze willen maar het is voor bijna iedereen duidelijk dat het klimaat verandert, ook in Nederland. De zomers worden natter, de winters worden warmer en het rendement van de meeste warmtepompen gaat hierdoor onderuit.
En ik zal maar niet zeggen wat het rendement van mijn eigen zonnepanelen dit jaar is in vergelijking met vorig jaar en het jaar ervoor, maar ik hoop niet dat dit zo doorgaat.

Als laatste is er dan nog de elektrische auto. Voor extra panelen is bij een NoM-woning vaak geen plek meer en de auto wordt thuis meestal geladen wanneer de panelen het minst opwekken (’s avonds dus, tenzij het weekend is).
Ik weet uit ervaring hoeveel stroom ie vreet en ook dat ie bijna 80% van de tijd laadt wanneer de zon niet schijnt. Samen met de warmtepomp (meestal ’s wanneer het afkoelt ’s avonds en ’s nachts en zeker in de winter) is de elektrische auto qua verbruik bijna volledig in onbalans met de productie van de zonnepanelen.

Kortom: het NoM-concept is financieel gezien op dit moment zo goed als volledig gebaseerd op het huidige salderingsregime en in heel veel gevallen gebaseerd op ‘resultaten uit het verleden’. En die bieden geen enkele garantie voor de toekomst.

Nogmaals: qua duurzaamheid omarm ik het NoM-concept als geen ander maar financieel gezien is het verre van de heilige graal want die nul op de meter wordt de komende jaren zeker geen nul op de rekening. En zo wordt het nu in 99% van de gevallen helaas wel verkocht. (…)’

Een lezer: ‘Ik heb afgezien van NoM-woning’

Een (zeer actief duurzame) lezer van FluxEnergie bericht ons dat hij uiteindelijk maar van een NoM-woning heeft afgezien:
‘Ik heb overwogen om mijn huis NoM te maken, maar heb daar om diverse redenen van af gezien. Installateurs hebben geen idee hoe ze het moeten aanpakken en geven tegenstrijdige adviezen. Met als consequentie dat ik mij zelf overal in moet verdiepen en kennis over moet opbouwen.
Het beste alternatief lijkt nog om aan te sluiten bij de Stroomversnelling, maar die doen voorlopig mijn woning niet. Andere prioriteiten. Ik ben inmiddels zelf ook sceptisch geworden over NoM. Het vertrouwen in de warmtepomp lijkt grenzeloos, terwijl ik regelmatig over problemen hoor. Ook vraag ik me af of het wel verstandig is om volledig over te schakelen op elektriciteit. In ieder geval heb je een probleem als er een stroomstoring is: dan werkt er helemaal niets meer, ook de verwarming niet, een belangrijke reden voor mijn vrouw om niet voor NoM te kiezen. En ondertussen is het in sneltreinvaart een verkoopargument aan het worden. (…)’

.

.

Bronnen
Greencrowd Gazette, 25 augustus 2016: Het NoM-concept van nu is de woekerpolis van 2020
Website Greencrowd (crowdfunding)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.