Kosten CO2-reductie ‘niet-ETS-sectoren’ vallen mee

Kosten CO2-reductie ‘niet-ETS-sectoren’ vallen mee

16 januari 2017 – Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft laten uitrekenen wat de kosten zijn voor de EU-opgave tot CO2-reductie voor de ‘niet-ETS-sectoren’ (transport, landbouw, gebouwen, afval en een deel van de industrie). De kosten zijn ‘acceptabel’ heeft zij de Tweede Kamer laten weten.

Voor de zware CO2-uitstoters van de industrie is het emissiehandelssysteem EU ETS in het leven geroepen. Voor de sectoren die daar niet aan meedoen (transport, landbouw, gebouwen, afval en een deel van de industrie) heeft de Europese Commissie vorig jaar CO2-reductiedoelen per lidstaat vastgesteld. Voor Nederland geldt een emissiereductieopdracht van 36% (in 2030, ten opzichte van 2005). Die opdracht komt neer op een extra reductie van 20 megaton CO2.
Staatssecretaris Dijksma heeft het ECN en PBL laten uitrekenen wat dat voor Nederland betekent, o.a. in kosten.
Dat blijkt erg mee te vallen. Afhankelijk van de te kiezen maatregelen kan het zelfs geld opleveren. Een zuinig pakket maatregelen kost zo’n € 30 mln per jaar. Steviger maatregelen kunnen zelfs tot zo’n € 140 mln per jaar opleveren.
Dijksma meldde vrijdag de Tweede Kamer dat de kosten dus ‘acceptabel lijken’. Het is dan wel zaak tijdig met de extra maatregelen te beginnen. ‘Deze kosten nemen toe wanneer de maatregelen later in de tijd geïmplementeerd worden of wanneer er gekozen wordt voor andere dan meest kosteneffectieve maatregelen.’

Bronnen
Brief staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer, 13 januari 2017: Kabinetsreactie op onderzoek van ECN en PBL  (pdf, 3 pag.)
ECN/PBL, rapport: Effort sharing regulation; gevolgen voor Nederland (pdf, 128 pag.)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.