NVDE: kosten energie uit wind, zon en biomassa blijven dalen

De kosten van duurzame energietechnieken zijn fors gedaald in de afgelopen jaren, constateert de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Bedrijven als Vattenfall, Statoil, Future Energy Company en Energie Baden-Württemberg (EnBW) toonden al interesse in de subsidieloze tender voor Hollandse Kust Zuid, maar ook de kosten voor wind op land, zee en biomassa zijn sinds 2015 flink gedaald. 

Kostte stroom uit zonnepanelen in 2010 nog 43 eurocent per kWh, nu kost het nog maar 12 cent. De zonne-energie is daarmee geen uitzondering. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) heeft de kostenramingen die Energieonderzoek Centrum Nederland de afgelopen jaren voor de de SDE+ subsidie heeft gemaakt op een rijtje gezet, en komt de conclusie dat ook in de toekomst tegen lagere prijzen meer duurzame energie opgewekt kan worden. Met name in de geothermie kunnen nog flinke kostendalingen kunnen worden gerealiseerd, verwacht de NVDE.

Kostendaling DE3, NVDE 2017
Kostendaling DE3, NVDE 2017

Biomassa

Meer dan de helft van de duurzame energieproductie (87 PJ), komt momenteel uit biomassa. Hoewel de prijs daarvan stabieler lijkt dan die zon en wind, kan die nog verder dalen met een gericht innovatieprogramma om verantwoorde, duurzame en kostenefficiënte beschikbaarheid van biomassa te stimuleren, verwacht de vereniging. Bijvoorbeeld door efficient beheer van (Nederlandse) bossen en ander groen.

Kostendalingen zijn vaak gebaseerd op goede samenhangende stimulerings- en innovatieprogramma’s, waaraan zowel de overheid als de duurzame energiesector zich verbinden, denkt het NVDE. Met de brancheorganisaties  die de vereniging vertegenwoordigt, onderzoekt het de toekomstige mogelijkheden hiervoor. De uitkomsten zal de vereniging meenemen in de gesprekken voor het nieuw klimaat- en energieakkoord, dat Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat rond de zomer van 2018 wil presenteren .

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.