Kosten offshore windenergie in Groot-Brittannië fors gedaald

5 maart 2015 – De kosten van offshore windmolens in Groot-Brittannië dalen fors. In de laatste 3 jaar is windenergie van turbines op zee 11 procent goedkoper geworden, zo meldt brancheorganisatie Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult in een rapport.

Van offshore windturbines die tussen 2012 en 2014 zijn gebouwd, moet de stroom 121 pond per megawattuur opbrengen. In 2011 kostte windstroom van zee nog 136 pond per megawattuur. Met de daling van 11 procent loopt de sector voor op het doel van de Britse overheid: in 2020 moet offshore wind 100 pond per megawattuur kosten.

ORE Catapult kwam, in opdracht van de Offshore Wind Programme Board, met het rapport Cost Reduction Monitoring Framework (CRMF) dat bij moet houden hoe de kosten voor offshore windenergie zich ontwikkelen. Grotere turbines droegen het meest bij aan de kostenreductie.

Uit een bericht van ORE Catapult
‘(…) The biggest single contribution to cost reduction has been industry’s early adoption of larger turbines. 6MW machines are now being rolled out, compared to the 3MW turbines that were standard until recently. (…)’

Uit een bericht van de Groene Courant
‘(…) In het rapport wordt wel gewaarschuwd dat het niet vanzelfsprekend is dat er continu in nieuwe technologie wordt geïnvesteerd die de kosten doen dalen, vooral als de markt niet groot genoeg is. (…)’

 

Bronnen
Groene Courant, 3 maart 2015: Kosten van offshore wind in Groot-Brittannië dalen fors
ORE Catapult, 26 februari 2015: Cost of offshore wind energy falls sharply

Rapport
ORE Catapult, februari 2015: Cost Reduction Monitoring Framework, Summary Report to the Offshore Wind Programme Board

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.